ΚΥΠΡΟΣ

PARADISE PAPER: Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας της Σλοβενίας χρησιμοποιούσε την Κύπρο ως «φορολογικό παράδεισο»

19:58 - 06.11.2017

Τα αξιοπερίεργα για την εκμετάλλευση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου φαίνονται μέσα από την είδηση για τον Ιβάν Σίμιτ (Ivan Simič) ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν ο διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας της χώρας του φαίνεται σύμφωνα με τα επονομαζόμενα έγγραφα «Paradise Papers» να χρησιμοποιούσε την Κύπρο για αποφυγή φορολογίας.

Όπως διαφαίνεται από ειδήσεις του Σλοβενικού Τύπου ο Ιβάν φαίνεται να βοηθούσε και άλλους Σλοβένους να δημιουργήσουν εταιρείες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που υπάρχουν ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας της Σλοβενίας παρόλο που ανακηρύχθηκε εννέα φορές ως ο καλύτερος εμπειρογνώμονας στον τομέα της Φορολογίας στη Σλοβενία ο ίδιος χρησιμοποιούσε την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο.

Πολλοί μάλιστα τον συμβουλεύονταν ούτως ώστε να δημιουργήσουν και εκείνοι εταιρείες στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα μάλιστα που αναφέρεται στον Ιβάν κάνει αναφορά και για το κόστος δημιουργίας εταιρείας στην Κύπρο που σύμφωνα με τους Σλοβένους δεν υπερβαίνει τα 2,500 με 3,500 Ευρώ.

Μάλτα και Κύπρος οι φορολογικοί παράδεισοι για Σλοβένους

Σύμφωνα με αναφορά της Σλοβενικής εφημερίδας Dela οι Σλοβένοι προτιμούν και την Μάλτα ως φορολογικό παράδεισο με τουλάχιστον 70 εταιρείες καθώς και έξι νομικά πρόσωπα να χρησιμοποιούν το δεύτερο νησί της Μεσογείου ως φορολογικό παράδεισο.