ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αγορά της Κύπρου στις χειρότερες του κόσμου – Στοιχεία της τελευταίας 20ετίας - ΠΙΝΑΚΕΣ

11:50 - 10.08.2017

Η Κύπρος κατέχει μια από τις χειρότερες σε επιδόσεις αγορές του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο οίκος οικονομικών ερευνών Stansberry.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο Kim Iskyan που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αναλύσεις (χρηματιστής και οικονομικός σύμβουλος, με έντονες παραστάσεις από τις ασιατικές αγορές) κατήρτισε δυο πίνακες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα του ομίλου. Στην πρώτη λίστα, παρουσιάζονται οι κορυφαίες αγορές, ενώ στη δεύτερη αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις.

Το νησί μας, λοιπόν, κατατάσσεται στις πέντε χειρότερες αγορές της υφηλίου με βάση τις επιδόσεις την τελευταία 20ετία.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολούθησε για να καταλήξει στα συμπεράσματά του, ο Iskyan σημειώνει: «Για να εντοπίσουμε τις χειρότερες και τις καλύτερες αγορές σε απόδοση στον κόσμο, ερευνήσαμε μια ευρεία εμβέλεια δεικτών 96 αγορών για δυο δεκαετίες. Κατόπιν, υπολογίσαμε τον αριθμό των φορών που σ΄ αυτή την περίοχο οι δείκτες ήταν είτε στους καλύτερους 10 σε απόδοση του κόσμου, είτε στις χειρότερες 10 αγορές».

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, διόλου ενθαρρυντικά για την Κύπρο είναι.

Μάλιστα, ο αναλυτής σημειώνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της Κύπρου είναι γύρω στα δυο δις δολάρια, το ένα 12ο του κεφαλαίου της Ford Motor ή του Σινγκαπουρέζικου ομίλου DBS. Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος από το 1996 μέχρι και το 2016 έχει πολύ αργή ανάπτυξη (μόλις που ξεπερνάει το 2% την τελευταία 20ετία).

Επικαλείται στοιχεία από το Bloomberg και την παγκόσμια τράπεζα.

Ο πίνακας με τις πέντε καλύτερες αγορές:

Και οι πέντε χειρότερες: