ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρεκόρ δεκαετίας στο Παρίσι στον τουρισμό

07:54 - 23.02.2018

Οι τουρίστες επέστρεψαν μαζικά πίσω στο Παρίσι πέρσι καθώς φαίνεται ότι διαλύθηκαν οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας μετά από μια σειρά επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές, με το 2017 να είναι ο καλύτερος χρόνος για αφίξεις τουριστών στην γαλλική πρωτεύουσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι κρατήσεις ξενοδοχείων στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή Ιλ ντε Φρανς ανήλθαν στις 33,8 εκατ., σύμφωνα με την τοπική ομοσπονδία τουρισμού.

Υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στους αριθμούς επισκεπτών από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Το σύνολο των αφίξεων είχε σημειώσει πτώση στα 30,9 εκατ. το 2016 από 32,4 εκατ. το 2015, η οποία θεωρείται ευρέως πως ήταν αντίδραση στις επιθέσεις, περιλαμβανομένης μιας ενορχηστρωμένης σειράς επιθέσεων τον Νοέμβριο του 2015 κατά τις οποίες οπλοφόροι και βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 130 ανθρώπους.

Το 2017, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,9% στα 15,9 εκατ. στο κεντρικό Παρίσι και κατά 9,5% στην ευρύτερη περιοχή Ιλ ντε Φρανς η οποία περιλαμβάνει και τις Βερσαλίες.

«Η τουριστική βιομηχανία έχει δείξει πόσο ανθεκτική είναι μετά τα περιστατικά με επιθέσεις, απεργίες και κακοκαιρία που την επηρέασαν το 2015 και το 2016», ανέφερε ο Πρόεδρος του τουριστικού οργανισμού CRT Ερίκ Ζενμέτρ, προσθέτοντας ότι η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί το 2018.

Κορυφαίο αξιοθέατο που επισκέπτονται οι τουρίστες είναι το μουσείο του Λούβρου με 8,1 εκατ. επισκέψεις, ακολουθούμενο από τις Βερσαλίες με 7,7 εκατ. επισκέψεις και τον Πύργο του Άιφελ με 6,2 εκατ. επισκέψεις.

Οι τουρίστες από την Ιαπωνία επέστρεψαν μαζικά στο Παρίσι, με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων για την ευρύτερη περιοχή Ιλ ντε Φρανς να σημειώνουν αύξηση 32% το 2017, σύμφωνα με το CRT.

Μια μικρότερη αύξηση ήταν αυτή που καταγράφηκε στις αφίξεις των Βρετανών τουριστών σε ποσοστό 2,4%, η οποία αποδίδεται ωστόσο στην μικρή πτώση στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών μετά από την απόφαση της χώρας να φύγει από την ΕΕ.