ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δικαιώματα των πελατών στα ξενοδοχεία της Κύπρου - Τι γίνεται αν δεν σας δώσουν το δωμάτιο που κάνατε κράτηση

08:38 - 04.07.2016

Ο ΚΟΤ απαντάει στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους όσον αφορά την άρνηση παραχώρησης δωματίων σε πελάτες.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα όπως και συγκεκριμένες καταγγελίες προς τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) που αναφέρονται σε άρνηση από πλευράς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν δωμάτια σε πελάτες που είχαν ήδη πραγματοποιήσει κράτηση, ο Οργανισμός επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση που μια ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν μπορεί να τηρήσει την κράτηση, θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της κράτησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση υποχρεούται να εξασφαλίσει πριν από την άφιξη αποδεκτή από τον πελάτη εναλλακτική διαμονή.

Αν κατά την άφιξη του πελάτη στο ξενοδοχείο, ο πελάτης διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, τότε θεωρείται ότι η επιχείρηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μόνο εάν εξασφαλίσει για τον πελάτη ίσο αριθμό ομοίων δωματίων με την αρχική κράτηση, σε καταλύματα ίσης κατηγορίας, με τις ίδιες ανέσεις και στην ίδια περιοχή. Αν η τιμή του νέου καταλύματος είναι υψηλότερη, η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί από τον ξενοδόχο. 

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τον πελάτη, θα πρέπει να τον αποζημιώσει με την καταβολή του συνολικού μισθώματος απλής παραμονής για την κράτηση, για τρεις ημέρες κατ’ανώτατο όριο.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η αποφυγή προβλημάτων, παραπόνων και δυσάρεστων καταστάσεων και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΚΟΤ καλεί τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να δείξει την απαραίτητη σημασία με απώτερο σκοπό την αποφυγή των όποιων περιστατικών.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, διευκρινίσεις και παράπονα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού βρίσκεται στη διάθεση του κοινού στο τηλ. 22691100.