ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

3 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν την Κύπρο το 2016

10:41 - 21.06.2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία ως έχουν αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι το 2016 θα επισκεφθούν την Κύπρο γύρω στα 3 εκ. τουρίστες, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μεγάλο στοίχημα στον τομέα του τουρισμού είναι η ανάπτυξη να καταστεί βιώσιμη.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ύστερα από συνάντηση γνωριμίας που είχε με τα νέα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης κάλεσε επίσης το κοινό να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγέλλει περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και ευχήθηκε να καταπολεμηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να περιοριστεί και η οικολογική καταστροφή.

«Εκείνο που πράγματι κυριάρχησε της συζήτησης είναι ο τουρισμός, οι προβλεπόμενες επιδόσεις του για το 2016, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, και πώς ουσιαστικά δημιουργούμε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τον τομέα του τουρισμού, ούτως ώστε οι επιδόσεις που προβλέπουμε να έχουμε για το 2016 καθώς και για το 2015 να είναι διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο Υπουργός είπε ότι «για τους κύριους μήνες της σεζόν, τους καλοκαιρινούς μήνες, η χωρητικότητα των ξενοδοχείων είναι πλέον περιορισμένη». Ήδη, σημείωσε, «βιώνουμε υπερπλήρη ξενοδοχεία από τον Ιούνιο». Κατ` επέκταση, συνέχισε, ο μόνος τρόπος για να επιφέρουμε ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού είναι επιμηκύνοντας την τουριστική σεζόν και βελτιώνοντας την πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό, επεσήμανε, «δεν θα επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα επιτευχθεί, εβδομάδα με εβδομάδα». Στόχος μας, είπε, είναι να επιμηκύνουμε μια δύο εβδομάδες κάθε χρόνο την τουριστική σεζόν το Νοέμβριο και τον Μάρτιο, ούτως ώστε να φτάσουμε σιγά – σιγά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Είναι κάτι που πράγματι το έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια, εβδομάδα με εβδομάδα, να παραμένουν τα ξενοδοχεία λίγο περισσότερα ανοιχτά και ν` ανοίγουν λίγο πιο νωρίς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι τιμές όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «κατ` αρχάς δεν πανηγυρίζουμε».

Είμαστε ευχαριστημένοι για το 2016, είπε, «αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουμε την ανάπτυξη βιώσιμη».

Εξέφρασε την θέση ότι ο εγχώριος τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και κάλεσε το κοινό «όπου διαπιστώνεται οποιαδήποτε αισχροκέρδεια, η οποία είναι παράνομη να καταγγέλλεται».

Αντιλαμβάνεστε, υπενθύμισε, ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά το τί χρεώνει ένα ξενοδοχείο ή οποιοδήποτε κατάλυμα». Αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γι αυτό που λέμε `name & shame`».

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ο υπολογισμός που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι θα πλησιάσουμε σχεδόν τα 3 εκ. τουρίστες για το 2016, επαναλαμβάνω, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου».

«Από εκεί και πέραν, πρωταρχικός μας στόχος είναι να ανακτήσουμε πίσω το μερίδιο της αγοράς το οποίο έχουμε χάσει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σε αφίξεις, και να βελτιώσουμε την ποιότητα», σημείωσε.

Πρόθεσή μας, πρόσθεσε, «είναι να έχουμε περισσότερα έσοδα από πέρυσι, αλλά υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά όπως πόση θα είναι η μέση διάρκεια διαμονής του κάθε τουρίστα ή πόσος θα είναι ο μέσος όρος κατανάλωσης και πόσα ξοδεύει ο κάθε τουρίστας για φέτος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «βλέπουμε μια αύξηση απ` όλες σχεδόν τις αγορές. Εκεί που υπάρχουν μειώσεις προσπαθούμε να δούμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε». Οι κυριότερες βεβαίως αγορές, πρόσθεσε, «είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία».

Σε ερώτηση αν έχει επηρεαστεί ο τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του δημοψηφίσματος στη χώρα, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ακυρώσεις για το 2016. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την πορεία του δημοψηφίσματος. Βεβαίως, είπε, «μας απασχολεί η πορεία της ισοτιμίας της στερλίνας, αυτό είναι το κυριότερο. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες του ΗΒ θα επιλέξουν σωστά», ανέφερε.