ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατακλύζουν την Κύπρο Ρώσοι και Ουκρανοί

12:05 - 17.06.2016

Σε πολύ ψηλά επίπεδα έφτασαν οι τουριστικές αφίξεις Μαΐου 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέρει ο ΚΟΤ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως οι αφίξεις ανήλθαν στις 364.943, καταγράφοντας αύξηση 18,7%, σε σύγκριση με τις αφίξεις Μαΐου 2015, και πως "η επίδοση του Μαΐου 2016 αποτελεί με διαφορά τη υψηλότερη για το μήνα Μάιο όλων των εποχών".

Από τις βασικές χώρες-πηγές τουριστικού ρεύματος, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις αφίξεις περιηγητών από το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 4,5%), τη Ρωσία (αύξηση 51,4%), την Ελλάδα (αύξηση 19,5%), καθώς επίσης και από της αυξημένης σημασίας αγορά της Ουκρανίας (αύξηση 57,1%) και του Ισραήλ (αύξηση 55,4%), μεταξύ άλλων, προσθέσει ο ΚΟΤ.
 
Αναφέρει εξάλλου πως η περίοδος Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 σημείωσε σημαντική αύξηση 20,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με όλες σχεδόν τις κύριες αγορές να σημειώνουν αυξημένους αριθμούς. Ενδεικτικά σημειώνονται οι αυξήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 13,9%), τη Ρωσία (αύξηση 52,6%), τη Γερμανία (αύξηση 13,1%), το Ισραήλ (αύξηση 41,8%), την Ουκρανία (αύξηση 31,7%) και την Πολωνία (αύξηση 49,6%).

Ο ΚΟΤ σημειώνει ότι τα αυξημένα τουριστικά μεγέθη αυξάνουν παράλληλα και την ευθύνη όλων – πολιτείας, τουριστικών φορέων, επιχειρηματιών, τοπικών αρχών - για όσο το δυνατό καλύτερη φιλοξενία και ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες. "Σε όλα τα σημεία της τουριστικής αλυσίδας, σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η ορθή, και επαγγελματική διαχείριση του τουρισμού από την ώρα που πατά ο επισκέπτης το πόδι του μέχρι την ώρα που φεύγει, έτσι ώστε τα οφέλη του σήμερα να αποτελέσουν τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα τουριστικά επιτεύγματα στο μέλλον", αναφέρει.
 
"Ευελπιστούμε σε επίδειξη ψηλών επιπέδων εξυπηρέτησης, ανάληψη των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων, συλλογική αντιμετώπιση των τουριστικών  θεμάτων, ελαχιστοποίηση των κακώς εχόντων, και κυρίως επίδειξη της πατροπαράδοτης κυπριακής φιλοξενίας, μακριά από φαινόμενα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας", προσθέτει ο ΚΟΤ, επισημαίνοντας την ανάγκη πιστής τήρησης των προνοιών των νομοθεσιών εκείνων "που έχουν διαχρονικά και αποδεδειγμένα συμβάλει στην ουσιαστική διατήρηση ψηλών επιπέδων ποιότητας για την τουριστική μας βιομηχανία".