ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπουργείο Εργασίας σε ρόλο «πυροσβέστη» για τα προβλήματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

17:10 - 10.06.2016

Ξεχωριστές συναντήσεις πραγματοποιεί το πρωί της Παρασκευής (10/6) η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με τις συντεχνίες των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την εργοδοτική πλευρά, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα.

Την Πέμπτη (9/6) οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ προειδοποίησαν ότι έχουν δρομολογήσει διαδικασίες σε πολλά ξενοδοχεία για το σεβασμό και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και όπου δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν με απεργιακά μέτρα.

Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συντεχνία θα ακολουθήσει τη διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ωστόσο, επεσήμανε πως «δεν θα μπούμε σε χρονοβόρες διαδικασίες, για εμάς είναι εξόφθαλμες οι παραβιάσεις και με βάση τον Κώδικα απλά πρέπει να το διαπιστώσει το Υπουργείο και αφού το διαπιστώσει είμαστε ελεύθεροι να προχωρήσουμε σε μέτρα». ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ ενεργούν από κοινού, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Μίλτος Μιλτιάδου, ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ.

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ κατήγγειλε επίσης ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας έδωσε οδηγίες στα Επαρχιακά Γραφεία, σε σχέση με την εφαρμογή των νέων κανονισμών για 5ήμερη εργασία στα ξενοδοχεία, 15 αργίες και ταμείο προνοίας που «δικαιολογούν τις μειώσεις μισθών στις οποίες προβαίνουν οι ξενοδόχοι για να καλύψουν το κόστος της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας» και έκανε λόγο για απαράδεκτες και αυθαίρετες θέσεις του Τμήματος.

Οι συναντήσεις της Υπουργού ξεκινούν στις εννέα με τις συντεχνίες και ακολούθως στις δέκα με τον ΠΑΣΥΞΕ.