ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έντονο «φλερτ» από Κίνα για επενδύσεις και τουρισμό – Προβληματίζει η διαδικασία για βίζα

10:46 - 08.06.2016

Καλοβλέπουν οι Κινέζοι επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, ενώ υπάρχει παράλληλα και έντονο ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού.

Της Ματίνας Ζησιάδου


Με επιτυχία στέφθηκαν οι πρόσφατες επισκέψεις του ΚΟΤ και του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων στην Κίνα.


Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις  της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΤ, Αννίτας Δημητριάδου, οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών του ΚΟΤ κρίθηκαν ως επιτυχείς.


Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού επισκέφθηκε κινεζικές πόλεις όπου και συναντήθηκε με μεγάλους οργανωτές ταξιδιών και άλλους φορείς. 
Σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου, οι Κινέζοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, καθώς πρόκειται για έναν προορισμό που τους ενδιαφέρει, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον τομέα των επενδύσεων.


Όσον αφορά τον τουρισμό, υπάρχει ενδιαφέρον για διάφορα είδη, και κυρίως τον γαμήλιο τουρισμό. 


Ωστόσο αυτό που προβληματίζει φαίνεται να είναι το θέμα της βίζας. Ενώ ήδη έχουν λειτουργήσει κάποια κέντρα για παροχή βίζας σε Κινέζους πολίτες, εντούτοις δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν στο έπακρο τις ανάγκες του κινεζικού πληθυσμού. 
Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα, η κ. Δημητριάδου είπε πως ο ΚΟΤ βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και με την πρεσβεία της Κίνας. «Πολύ σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις κέντρα για παροχή βίζας», είπε καταληκτικά η κ. Δημητριάδου.


Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων : «Σημαντική η αγορά της Κίνας»


Εξάλλου σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ανέφερε ότι «η Κίνα αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά η οποία παρακολουθεί  στενά τις εξελίξεις στην Κυπριακή οικονομία». Πρόσθεσε πως «οι κινέζοι επενδυτές επιδεικνύουν ιδιαίτερα ζεστό ενδιαφέρον για τα έργα του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αλλά και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος ευρύτερα». Ο Ανδρέας Δημητριάδης είπε, ακόμη, ότι «οι σχέσεις Κύπρου-Κίνας είναι άριστες και η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξή τους στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και του εμπορίου είναι κοινή. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με εξωστρέφεια. Η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υλοποιήσουμε μεγάλες αναπτύξεις».