ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μέση Ανατολή στη μάχη του τουρισμού

08:00 - 29.04.2016

Ακόμα και η Σαουδική Αραβία, που μέχρι πρόσφατα αρκούταν στα κέρδη από το πετρέλαιο, στρέφεται στον τουρισμό για να καλύψει μέρος των χαμένων εσόδων:

«Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να επαναφέρει το παλιό πρόγραμμα «Ανακαλύψτε τη Σαουδική Αραβία, με φανταστικές εκδρομές.» λέει στο euronews ο πρίγκηπας Σαλμάν, επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς. «Η Σ. Αραβία εκπλήσσει 
θετικά πολύ κόσμο που μπορεί να ακούει αρνητικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης. Η Σ. Αραβία βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», στις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις. Πάντα βρισκόμασταν, τρόπον τινά, στο μικροσκόπιο.»

Εκεί όπου γίνεται «τιτάνιος» αγώνας επαναπροσέλκυσης των τουριστών είναι στην Αίγυπτο.


Η χώρα, που βασίζεται στον τουρισμό για μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων, έχει πληγεί σφοδρά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά.

«Έχουμε αυστηροποιήσει και αυξήσει την ασφάλεια σε όλα τα αεροδρόμια» διαβεβαιώνει ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού, Μοχάμεντ Γιέχια Ρασέντ, «τηρούμε όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και, φυσικά, είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη. Η Αίγυπτος πολέμησε ενάντια στην τρομοκρατία υπερασπιζόμενη όλο τον κόσμο και σήμερα η Αίγυπτος στηρίζει τον τουρισμό για όλο τον κόσμο.»

Στις «παράπλευρες απώλειες» των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συγκαταλέγεται και ο τουρισμός στην Ιορδανία. 


Μόνο οι αφίξεις από την Ευρώπη σημείωσαν πτώση 20% πέρυσι.


Ο Ιορδανός υπουργός Τουρισμού Ναγιέφ Αλ Φαγιέζ τονίζει στο euronews:

«Η Μέση Ανατολή δεν είναι ένα πράγμα, η Μέση Ανατολή έχει 22 χώρες. Κάθε μία από τις 22 χώρες έχει τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές της. Μπορεί κάποιες χώρες να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι 22 χώρες είναι το ίδιο.»

Βασικό θέμα της Έκθεσης ATM ήταν ο «υπεύθυνος τουρισμός»: 


πρόκειται για τάση που επεκτείνεται από φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα και μεταφορές έως ταξίδια πολιτισμού και εθελοντισμού. Απευθύνεται σε ταξιδιώτες που είναι ευαισθητοποιημένοι ηθικά και περιβαλλοντικά.