ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόεδρος: «Υφυπουργείο Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2017»

14:17 - 19.04.2016

Τη σύσταση και λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2017, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

«Η λειτουργία του Υφυπουργείου, εάν και εφόσον υιοθετηθεί από τη νέα Βουλή που θα λειτουργήσει μετά τις 22 Μαΐου, θέλω ελπίζω ότι θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2017», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι άρχισε η υλοποίηση του σχεδιασμού για δημιουργία στη συγκεκριμένη χώρα αριθμού Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου στην Κίνα, με την έναρξη λειτουργίας, μόλις αυτόν τον μήνα, του Κέντρου στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι πρόθεση είναι τα κέντρα αυτά να επεκταθουν σε 15 περιοχές της χώρας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη έχουν διαφανεί τα απτά αποτελέσματα της σκληρής μας δουλειάς και της σκληρής δουλειάς όλων», υπενθυμίζοντας πως κατά το 2015, σε μια χρονιά ορόσημο στην καθολική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, ο κυπριακός τουρισμός απέδειξε και πάλι τη μεγάλη του αξία για τον τόπο, στηρίζοντας με πραγματικά αξιοσημείωτες επιδόσεις τη νέα μας αναπτυξιακή πορεία.

Τα έσοδα, σημείωσε, αυξήθηκαν κατά 4,4%, από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 2,11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Ωστόσο ο Πρόεδρος είπε πως το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν κάποια ξενοδοχεία να παραμένουν ανοικτά κατά την περίοδο του χειμώνα «δεν απέδωσε δυστυχώς τα αναμενόμενα κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού».

Τόσο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και του Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου υπογράμμισαν πως το στοίχημα είναι η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στους χειμερινούς μήνες.

«Πράγματι σημαντική η αύξηση και στους μήνες στους οποίους στοχεύουμε να έχουμε αυξήσεις, που είναι βασικά οι χειμερινοί γιατί όπως έχουμε πει αρκετές φορές, το στοίχημα είναι να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα», είπε ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του μετά στο περιθώριο της συνέλευσης.

«Απ' κει και πέρα», τόνισε, «θέλω να πω ένα πράγμα προς όλους τους φορείς αναμένεται να υποδεχθούμε πάρα πολύ κόσμο φέτος και θα πρέπει να συμπεφερθούμε υπεύθυνα για να έχουν οι φιλοξενούμενοι μας να έχουν τις καλύτερες εμπειρίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ο στόχος είναι η αύξηση στις τουριστικές αφίξεις να κατανεμηθεί στους χειμερινούς μήνες, Οκτώβριο – Νοέμβριο και Μάρτιο – Απρίλιο, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυξήσεων στους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων κλινών.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζου είπε ότι ο κυπριακός τουρισμός έχει την περίοδο Απριλίου 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016 έχει πετύχει το μεγαλύτερο επίτευγμα, σπάζοντας το φράγμα των 2,7 εκατομμυρίων αφίξεων

Πρόκειται, είπε, για τον μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ, προσθέτοντας ότι οι φετινές αφίξεις θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι κρίσιμης σημασίας είναι είναι ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών από το κυπριακό τουριστικό προϊόν, κάτι που εναπόκειται από τους ξενοδόχους.

Είπε ότι το στοίχημα φέτος είναι η ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις μικροαυξήσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης είπε πως το Υφυπουργείου Τουρισμού πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο αφού θα αντικαταστήσει τον ΚΟΤ που, όπως είπε έχει κλείσει τον κύκλο του.

«Ο ΚΟΤ διέπεται από ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και που πιστεύουμε ότι όπως εργάζεται σήμερα, έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαβλίτης ζήτησε την βελτίωση των έργων υποδομής και την προώθηση του Καζίνο – θερέτρου και γηπέδων γκολφ για καταπολέμηση της εποχικότητας, την μείωση του ΦΠΑ στο 8% από το 9% που είναι σήμερα, σημαντική μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αποτελεσματική επένδυση των τελών διανυκτέρευσης που εισπράττονται από τους τους Δήμους και εισηγήθηκε εισαγωγή φορολογικών και άλλων κινήτρων τα οποία θα βοηθήσουν στην αναδιοργάνωση Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων Οργανισμών.