ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ολοταχώς για νέο ιστορικό ρεκόρ στα κυπριακά αεροδρόμια - Πέραν των 3 εκ.!

09:31 - 15.04.2016

Κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αυξήθηκε η αεροπορική κίνηση προς τα δύο κυπριακά αεροδρόμια το πρώτο τρίμηνο του 2016 με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη να τρίβει τα χέρια του από την ικανοποίηση.

Κι αυτό γιατί θεωρεί πως τα πυρά που δέχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση μετά τον κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών τον Ιανουάριο του 2015, δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα.

Αναμένονται πέραν των 3 εκατομμυρίων τουριστών


Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ως στόχο η χρονιά να κλείσει με αύξηση 10% ώστε να καταρριφθεί το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε το 2015. Τα μηνύματα πάντως από μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό είναι άκρως ενθαρρυντικά και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο αριθμός των ξένων επισκεπτών θα ξεπεράσει φέτος τα 3 εκατομμύρια.


Στυλοβάτες αεροπορικής κίνησης


Οι εταιρείες που συνέβαλαν στην αύξηση της αεροπορικής κίνησης ήταν κατά κύριο λόγοι οι Aegean, Ryan Air, Τhomas Cook, Easy Jet και Βlue Air, ενώ μόνο αμελητέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συνεισφορά των British Airways, Emirates, Qatar Airways.


Οι νέοι παίκτες


Συνολικά πέραν των 75 αεροπορικών εταιρειών πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρομία, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς από το Μαϊο αναμένεται να εγκαινιάσει πτήσεις και η νεοσύστατη κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt Air η οποία αναμένεται σε πρώτη φάση να ταξιδεύει προς 16 πόλεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και σε δεύτερη φάση πτήσεις υπεραντλαντικές προς Η.Π.Α., Κίνα, Ινδία και Νότιο Αφρική. Προ μηνός άρχισε πτήσεις και η ΤUS Airways, ενώ κοντά στην εξασφάλιση άδειας βρίσκονται άλλες δύο εταιρείες η Fly Orion και η Charlie η οποία θα είναι θυγατρική της δεύτερης μεγαλυτέρης αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας Siberia7.


Και στο βάθος Κυπριακές Αερογραμμές


Tην ίδια ώρα περισσότερο από ορατό είναι από τον προσεχή Σεπτέμβριο να ξαναπετάξει στους αιθέρες και το αγρινό των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου διαπραγματεύεται την ενοικιάση της εμπορικής επωνυμίας και του λογοτύπου με δύο εταιρείες τις Aegean και Siberia 7.


Μείωση ναύλων


H κυβέρνηση πάντως θεωρεί πως ο ανταγωνισμός άρχισε να φέρνει ουσιαστικά αποτελεσμάτα και στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς όφελος των καταναλωτών. Οι εταιρείες τέλος θεωρούν πως τα ναύλα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χαμηλότερα να δεν ήταν τόσο υψηλοί οι φόροι των κυπριακών αεροδρομίων, επιχείρημα ωστόσο που δεν βρίσκει σύμφωνη την Hermes Airports διαχείριστρια εταιρεία των δύο αερολιμένων λόγω των κινήτρων που τους προσφέρονται.