ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-DIGITAL MARKETING

Eταιρείες με κατασκοπευτικούς δορυφόρους βγάζουν «στο σφυρί» τα μυστικά επιχειρήσεων

11:19 - 25.01.2019

Η επιτήρηση από το διάστημα ήταν κάποτε αποκλειστικό προνόμιο των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός νεοϊδρυόμενων εταιρειών το μετατρέπουν σε μια επιχείρηση

Τον Οκτώβριο, η κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ - το κέντρο παραγωγής στη νότια ακτή που «οδηγεί» το 12% της οικονομίας της χώρας - σταμάτησε να δημοσιεύει μηνιαία έκθεση για την υγεία των τοπικών εργοστασίων της.

Για πέντε συνεχείς μήνες, αυτός ο βασικός οικονομικός δείκτης είχε δείξει μείωση της εργοστασιακής παραγωγής, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοζαν δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς για τις κινεζικές εξαγωγές

Στη συνέχεια, εν μέσω του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι κρατικές αρχές στο Πεκίνο έκλεισαν τον δείκτη.

Μια μικρή start up εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του δείκτη, συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες από τις φωτογραφίες και τις υπέρυθρες εικόνες των εργοστασίων του Γκουανγκντόνγκ που καταγράφηκαν από δορυφόρους.

Η εταιρεία, η SpaceKnow, πουλάει τώρα αυτές τις πληροφορίες σε hedge funds, τράπεζες και άλλους εμπόρους της αγοράς που ενδιαφέρονται.

doryforoi

Η επιτήρηση από το διάστημα ήταν κάποτε αποκλειστικό προνόμιο των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός νεοϊδρυόμενων εταιρειών το μετατρέπουν σε μια επιχείρηση, με στόχο την πώληση ιδεών που προέρχονται από κάμερες και άλλους αισθητήρες εγκατεστημένους σε μικρούς και φθηνούς «δορυφόρους κύβου».

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεκαετίες χρησιμοποιώντας υπηρεσίες του Διαδικτύου, κάμερες και άλλες συσκευές για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους πολίτες μπορεί σύντομα να πάρουν μια γεύση από τη δική τους τεχνολογία πληροφοριών.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν από ανταγωνιστές ή από παρατηρητές», δήλωσε ο Mark Johnson, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Descartes Labs, μιας άλλης start up εταιρείας δορυφορικών πληροφοριών. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το παραδοσιακό ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα - η πληροφόρηση - θα είναι διαθέσιμο σε όλους».

Σχεδόν 730 δορυφόροι γεωσκόπησης ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Euroconsult, μια εταιρεία έρευνας που παρακολουθεί τη διαστημική αγορά. Στα επόμενα 10 χρόνια, άλλοι 2.220 θα μπουν σε τροχιά, δημιουργώντας μια όλο και πιο μεγάλη ποικιλία αισθητήρων στον πλανήτη.

Πηγή: New York Times