ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-DIGITAL MARKETING

Η αύξηση της κίνησης των δεδομένων μέχρι το 2030

09:59 - 02.08.2017

Η καθημερινότητά μας είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία και απόλυτα εξαρτημένη από την εξέλιξή της.

Το διαδίκτυο, η μεγαλύτερη δεξαμενή πληροφοριών που δημιουργήθηκε ποτέ, έχει δυνατότητες που μοιάζουν αναρίθμητες και ανεξάντλητες. Και δημιουργοί αυτής της δεξαμενής είμαστε εμείς, άλλοι λιγότερο κι άλλοι πολύ περισσότερο. Είτε απλώς ανεβάζοντας μια φωτογραφία μας, είτε γράφοντας αυτό το άρθρο που διαβάζετε τώρα. Όλα είναι data, από τα συστήματα ασφαλείας στα αεροδρόμια, στους χάρτες πλοήγησης και επικοινωνίας των τρένων και στην κατασκευή ενός σταδίου ολυμπιακών διαστάσεων!

Οι αριθμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με δύο τρόπους. Ή θα σε τρομάξουν ή θα σε εξιτάρουν. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις smartphone, αυτή τη στιγμή μοιράζεσαι κάθε μήνα 1.9 GB, αυτός είναι ο μέσος όρος σύμφωνα με την έρευνα των WeAreSocial και HootSuite (πριν 5 χρόνια δεν ξεπερνούσαμε τα 300-500 ΜΒ) και αν σκεφτείς πως 4,92 δις άνθρωποι (το 66% του πληθυσμού της γης) είναι χρήστες κινητού τηλεφώνου, well… you can do the math! Κι επειδή τα data δεν «κοιμούνται» ποτέ, ας κάνουμε ένα fast forward στο 2030!

Μέχρι το 2030 λοιπόν, το καινούριο σου iPhone θα ανήκει… στο μουσείο! Πώς πέφτεις κατά λάθος σε μια φωτογραφία ενός Nokia 3310 και αναπολείς τον παλιό καλό καιρό; E, αυτό θα ‘ναι το feeling, μόνο που το 2017 η τεχνολογία έχει άλλες δυνατότητες από αυτές του 2001 και το 2030 φαντάζει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης επιπέδου τουλάχιστον 2130! Στο μυαλό μας αλλά και στο μυαλό των Tim Cook και Elon Musk επίσης! To VR θα έχει πάει σε άλλα επίπεδα (μέχρι το 2023 θα έχει 1 δις χρήστες!) και θα έχουμε πιθανότατα καταφέρει να δούμε μέσω εικονικής πραγματικότητας τη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος θα πατήσει πόδι στον Άρη, ενώ θα είμαστε εξοικειωμένοι με την AI (Artificial intelligence) τεχνολογία. Μέχρι το 2030, ένας στους 1000 ανθρώπους θα έχει στην κατοχή του ένα κομπιούτερ τόσο έξυπνο, όσο αυτός. Το ‘The internet of things’ θα κάνει τη ζωή μας παιχνιδάκι και γνωρίζουμε ήδη τα πρώτα humanoid robots. H τεχνολογία 3D printing αλλάζει εξ ολοκλήρου την ιατρική, και οι βιομηχανίες γίνονται πιο έξυπνες! Μέχρι το 2022 τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα θα κάνουν βόλτες στους δρόμους, οι πόλεις θα αρχίζουν να μετατρέπονται σε «έξυπνες» πόλεις και θα χρησιμοποιούν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Και αν σήμερα, ο καθένας μας χρησιμοποιεί 1.9 GB για να ανεβάσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, τότε σκέψου πως στο μέλλον, θα μπορείς να φορτώνεις δεδομένα σε ένα 3D printer ώστε να σου φτιάξει το δικό σου skateboard. Θα δίνεις κατευθύνσεις στο αυτοκίνητο για να σε πάρει αυτό όπου θέλεις ενώ αυτό θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα της «έξυπνης» πόλης! Θα επισκέπτεσαι μέσω εικονικής πραγματικότητας το Παρίσι, που θα «φορτώνει» μπροστά στα μάτια σου σε χρόνο μηδέν, ενώ το σπίτι σου θα είναι διαρκώς μια μηχανή παραγωγής δεδομένων για να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή, τις συσκευές σε λειτουργία και το νερό ζεστό, όταν εσύ το ζητήσεις! Οι συγκοινωνίες θα αντλούν και αυτές δεδομένα από εσένα και την πόλη ενώ η επανάσταση της ταχύτητας σε τρένα και αεροπλάνα φέρνει την επανάσταση της ταχύτητας και στον ρυθμό που κινούνται τα δεδομένα! Αλλά και στον όγκο! Μέχρι το 2020, ο καθένας από εμάς θα μοιράζεται 5.200 GB, και αυτό είναι μια συγκρατημένη πρόβλεψη! Αυτό αντιστοιχεί σε 57 φορές τον αριθμό των κόκκων άμμου στη γη! Μέχρι το 2030 θα μετακινηθούμε από τον κόσμο των Big Data σε αυτόν των Smart Data, όπου τα δεδομένα θα επεξεργάζονται… δεδομένα για να παράγουν λιγότερα και πιο λειτουργικά… δεδομένα!

Αυτή η ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει, είμαστε στους πρόποδες του μέλλοντος! Γι’ αυτό κι εσύ οφείλεις να είσαι up to date και να ακολουθήσεις αυτούς που πρωτοπορούν! Κάνεις την έρευνά σου, εμπιστεύεσαι εταιρείες που καινοτομούν και επικοινωνείς με ένα δίκτυο αξιόπιστο, τεχνολογικά εξελιγμένο και γρήγορο, αφού σήμερα κάνουμε surfing και επεξεργαζόμαστε δεδομένα πιο γρήγορα από ποτέ, με ταχύτητες 4.5G. Άλλωστε, η ταχύτητα και η δύναμη της επικοινωνίας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή επανάσταση των επόμενων χρόνων!