ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

Απεγκλωβίστηκαν πέραν των 7.500 «εγκλωβισμένων» αγοραστών ακινήτων, δύσκολες περιπτώσεις άλλες 8.000

12:19 - 02.02.2020

Ολοκληρώθηκε, από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η διαδικασία αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου για πέραν των 7.500 «εγκλωβισμένων» αγοραστών ακινήτων, μέσω της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Ανδρέα Σωκράτους, ενώ για άλλες 2.500 περιπτώσεις γίνονται προσπάθειες, όπως είπε, για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι άλλες 8.000 αιτήσεις «εγκλωβισμένων» αγοραστών συμπεριλαμβάνονται μέσα σε άλλες 22.000 περιπτώσεις αγοραστών, στις οποίες οι αναπτύξεις δεν έχουν καν τίτλους ιδιοκτησίας, και είναι δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία αναγκαστικής μεταβίβασης.
 
Σημειώνεται πως ο νέος νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, όπως έχει τροποποιηθεί το 2015, εισάγει πρόνοιες για τον απεγκλωβισμό των αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν υλοποιήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις δυνάμει της σύμβασης τους με τον πωλητή, αυτός αδυνατεί ή αμελεί ή παραλείπει να μεταβιβάσει το ακίνητο επ ́ ονόματί τους, καθότι το ακίνητο ή μέρος αυτού υπόκειται σε υποθήκη ή/και εμπράγματο βάρος ή/και απαγόρευση.
 
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτων σε «εγκλωβισμένους» αγοραστές, ο κ. Σωκράτους είπε πως έχουν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους γύρω στις 18.000 αιτήσεις, εκ τις οποίες η ανάπτυξη στις 10.000 διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας και μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μεταβίβαση, ενώ για τις υπόλοιπες 8.000 δεν υπάρχει καν τίτλος ιδιοκτησίας για την ανάπτυξη.
 
Σημείωσε πως από τις 10.000, για περίπου 7.500 οικογένειες έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής μεταβίβασης.
 
Πρόσθεσε ότι για τις υπόλοιπες 2.500 «προσπαθούμε να ξεπεράσουμε κάποια μικροπροβλήματα (υποθήκες, ΜΕΜΟ, επιβαρύνσεις) και παράλληλα να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να γίνει η αναγκαστική μεταβίβαση».
 
«Αυτές οι υποθέσεις έχουν μια προοπτική και είναι θέμα χρόνου να μπορέσουμε, αν όχι όλες τις 2.500, στην πολύ μεγάλη πλειονότητα τους να μεταβιβάσουμε το ακίνητο στο όνομα του αγοραστή», υπογράμμισε.
 
Στο σημείο αυτό, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου τόνισε πως υπάρχει πλέον μια διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα αυτό από τις τράπεζες, οι οποίες είναι πιο βοηθητικές.
 
Οι τράπεζες μετά τη νέα τροποποιημένη νομοθεσία για τους εγκλωβισμένους αγοραστές «δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και ταυτόχρονα βρίσκονται σε συνεννόηση με το Κτηματολόγιο», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τις άλλες 8.000 αιτήσεις που έγιναν από «εγκλωβισμένους» αγοραστές, ο κ. Σωκράτους είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτές περιλαμβάνονται μέσα στις συνολικές 22.000 περιπτώσεις στις οποίες οι αναπτύξεις δεν έχουν καν τίτλους ιδιοκτησίας και θα πρέπει πρώτα να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και μετά να προχωρήσει η αναγκαστική μεταβίβαση του ακινήτου στον «εγκλωβισμένο» αγοραστή.
 
Μεγάλη μερίδα αυτών των 22.000 περιπτώσεων, μέρος των οποίων είναι και οι 8.000 περιπτώσεις «εγκλωβισμένων» αγοραστών, μεταξύ άλλων δεν έχουν άδειες (οικοδομική ή πολεοδομική) για διάφορους λόγους ή μπορεί να υπάρχει μια άδεια για να ανεγερθούν 15 ακίνητα και έχουν ανεγερθεί 20, τόνισε.
 
Πρόσθεσε ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο στο κράτος καθώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όπως είπε, φέρουν και οι ίδιοι οι αγοραστές οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν εξέταζαν κατά την αγορά ενός ακινήτου αν υπάρχει άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια ή αν ο πωλητής έχει την οικονομική δύναμη να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
 
Επιπλέον, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου διερωτήθηκε κατά πόσον υπήρχε σύστημα ελέγχου για να ελέγχει αν τηρούνται οι νομοθεσίες και το τι έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
 
Οι περιπτώσεις μη έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας ξεπερνούσαν τις 100.000
-----------------------
Προβαίνοντας σε μια ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατούσε παλαιότερα με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι εκκρεμούσε η έκδοση πέραν των 100.000 τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ με το μνημόνιο του 2013 τέθηκε η ανάγκη να εκδοθούν τίτλοι για να δοθούν στους αγοραστές που καλόπιστα πλήρωσαν για να αγοράσουν ακίνητα χωρίς να τους δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας.
 
Με αποτέλεσμα, συνέχισε, ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας να μειωθεί στη συνέχεια στις 70.000.
 
Έγινε μια πολύ έντονη προσπάθεια και σήμερα εκκρεμεί η μη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 22.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι και οι πιο δύσκολες, πρόσθεσε.