ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

Ακίνητα πολλών ταχυτήτων και για όλες τις τσέπες - «Από την γη ως τον ουρανό» οι πολιτικές δανειοδότησης

13:22 - 16.10.2017

Τα ακίνητα πάντα για τους Κύπριους ήταν η αγαπημένη τους επένδυση. Ακόμα και σε εποχές μετά το κούρεμα όπου τουλάχιστον στην αρχή είχαμε μια κάμψη στις επενδύσεις στα ακίνητα στη συνέχεια οι επενδύσεις ξεκίνησαν σε μια νέα μορφή φρενήρη ρυθμών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου πλέον τα ακίνητα που κινούνται περισσότερο από Κύπριους είναι οι αγορές διαμερισμάτων 100-200 χιλιάδες. Επικαλούμενος τραπεζικές πηγές ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι τράπεζες θα έδιναν δάνεια στους ίδιους ανθρώπους για να κτίσουν σπίτια των 500,000 Ευρώ.

Τραπεζικά δάνεια

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν δάνειο σε εποχές προ οικονομικής κρίσης οι τράπεζες δεν τους έδιναν δάνεια για επιχειρηματικά πλάνα αν δεν ασχολούνταν με δουλειές όπως κτηματομεσιτικά.

Αντιθέτως σήμερα είναι πολλά τα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία παραχωρούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που έρχονται με πλάνα για δανειοδότηση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ότι ξεκίνησαν στην Κύπρο οι Start-up επιχειρήσεις.

Έτσι όπως αναφέρει και η εφημερίδα πλέον το «νέο κυπριακό όνειρο έχει γίνει περισσότερο ευρωπαϊκό και λιγότερο αμερικάνικο και κινείται πλέον γύρω από τις βασικές ανάγκες και μέσα στα πλαίσια ικανοτήτων αποπληρωμής».

Αύξηση της κίνησης στην αγορά

Παρά το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο και η Στατιστική Υπηρεσία δεν προχωρούν σε βάθος ανάλυση των αγορών Ξένων και Κύπριων επενδυτών οι ανθρώποι της αγοράς αναφέρουν στον δημοσιογράφο ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (3,6% το τελευταίο εξάμηνο του 2017) οφείλεται στις αγορές πολυτελών κατοικιών στα παραθαλάσσια από ξένους επενδυτές, που σχετίζεται και με τα κίνητρα για χορήγηση διαβατηρίου από το κράτος.

Κατρακύλα στις τιμές των αγροτεμαχίων

Οι τιμές που έχουν πραγματικά κατάρρευση είναι στην επαρχία, στα αγροτεμάχια, στις αποθήκες και στα βιομηχανικά τεμάχια. Υπάρχει μηδαμινή ζήτηση. Φυσικά αυτό δεν αποκλείεται να έχει σχέση με το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμό αγροτεμαχίων κάτι που οι μαζικοί πλειστηριασμοί οδηγούν τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Businessnews στo παρόν κείμενο κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.