ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

Η Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ αποδεσμεύει την 1η δόση δανείου για τη β' φάση Πανεπιστημιούπολης

06:06 - 16.06.2017

Πραγματοποιείται το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η τελετή υπογραφής αποδέσμευσης της 1ης δόσης δανείου ύψους €16 εκ. μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά την Β΄ Φάση της Πανεπιστημιούπολης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, τη συμφωνία θα υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους της ΤΑΣΕ ο Διοικητής της Rolf Wenzel, και ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου.

Το έργο αφορά την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα εκτελεστούν την περίοδο 2016-2023, συμπεριλαμβανομένων (i) της κατασκευής νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθαλάσσας, (ii) της ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πανεπιστημιούπολης του ακαδημαϊκού χώρου και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών της και, (iii) της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το έργο αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη όπως η δυνατότητα για περισσότερα ερευνητικά προγράμματα και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία θα ενθαρρύνει την καινοτομία και την παραγωγικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του Πανεπιστημίου, τη συνεργασία με άλλα ιδρύματα και θα προωθήσει την ανάπτυξη νέων Ερευνητικών Κέντρων, ενώ τα νέα και ανακαινισμένα κτήρια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από ΚΥΠΕ