ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

Στον αέρα η μεγαλύτερη επένδυση στη Μεσόγειο που θα γινόταν στην Κύπρο - BINTEO

08:31 - 24.11.2016

Αποσύρεται από τη μεγαλύτερη επένδυση που θα γινόταν στην Κύπρο ο επενδυτής.

Η μεγαλύτερη επένδυση στη Μεσόγειο που θα γινόταν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου, τινάχθηκε στον αέρα λόγω διαφωνίας του επενδυτή με την κυβερνητική πλευρά.

Η διαφωνία ήταν στο ενοίκιο το οποίο ζητούσε το κράτος από τον επενδυτή, με τις δυο πλευρές να καταλήγουν σε ποσό ύψους €5,5 εκατομμυρίων ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». 

Το Κτηματολόγιο εξέφρασε τη θέση ότι η γη η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί είναι κρατική, ασχέτως αν αυτή δεν υπάρχει τώρα και θα δημιουργείτο από τον επενδυτή, έτσι το κράτος πρέπει να την παραχωρήσει έναντι ενοικίου, υπολογίζοντας το ενοίκιο στα €2,6 εκατομμύρια ετησίως. 

Ο επενδυτής ανέφερε ότι η επένδυση δεν είναι βιώσιμη, ενώ προέβαλε ως επιχείρημα ότι χωρίς το έργο το κράτος θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο από την κατασκευή και ενοίκιο το οποίο θα ανερχόταν στα €6,8 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, όσο και από φόρους, ΦΠΑ, τέλη και ούτω καθεξής. 

Η κυβερνητική πλευρά παρέμεινε στις θέσεις της με τον Ούγγρο επενδυτή να ενημερώνει τους επενδυτές του έργου ότι θα αποσυρθεί και θα αναζητήσει άλλο χώρο για την επένδυσή του.