ΕΜΠΟΡΙΟ

«Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν ήταν υπέρ των καταναλωτών»

09:52 - 18.04.2019

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά από την Κυβέρνηση να καθορίσει ανώτατη τιμή στα καύσιμα, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μέσες τιμές των τιμών της βενζίνης 95 και πετρελαίου, χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τον μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών στης Ευρωπαϊκή Ένωση σε συγκεκριμένες περιόδους και φαίνεται πως για άλλη μια φορά τη νύφη πλήρωσαν οι καταναλωτών, ενώ παράλληλα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών με δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι παρατήρησε ασυνήθιστες συμπεριφορές διαμόρφωσης των τιμών κατά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έγινε αντιληπτό και στους ίδιους τους καταναλωτές.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει πως «είναι προκλητικό το γεγονός ότι η νομοθεσία για μείωση του φόρου κατανάλωσης που ψήφισε η Βουλή, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά τους καταναλωτές. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  κ. Γιώργος Περδίκης είχε προβλέψει κατά την ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας στις 12/12/18, ότι η μείωση στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων θα απορροφείτο από την αγορά, εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των επιχειρήσεων και πως σε 4 μήνες η λιανική τιμή θα ανερχόταν στα ίδια επίπεδα. Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. Ήδη η λιανική τιμή των καυσίμων βρίσκεται σε επίπεδα ψηλότερα από αυτά που ήταν στις 12/12/2018».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι το θέμα της τιμής των καυσίμων συζητείται ήδη πολλά χρόνια και λύση ενάντια στην ενδεχόμενη αισχροκέρδεια δεν έχει βρεθεί. Ως εκ τούτου, προτείνεται άμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και την Κυβέρνηση να καθοριστεί ανώτατη τιμή στα καύσιμα, προκειμένου να εκλείψουν οριστικά αυτά τα φαινόμενα. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η πρόταση του Κινήματος μας, καταλήγει η ανακοίνωση.