ΕΜΠΟΡΙΟ

ΚΥΠΡΟΣ: «Σφάζουν ζώα και ταΐζουν τα εντόσθια τους σε άλλους ζωντανούς χοίρους»

15:19 - 22.03.2019

Την ανεξέλεγκτη σφαγή παραγωγικών ζώων σε πρόχειρα υποστατικά που δεν είναι εγκεκριμένα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τον ανεπαρκή έλεγχο σφαγής ζώων με ηλεκτρονική σήμανση, καταγγέλλει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων (ΚΕΠΖ), η οποία καλεί τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όπως επιληφθούν του θέματος.

 
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΠΖ αναφέρει ότι, σύμφωνα με σημερινή καταγγελία, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες, χοίροι ζουν μέσα στη λάσπη που δημιουργήθηκε από τη βροχή και τα περιττώματα τους. «Τα ζώα σφάζονται στο χώρο που ζουν και τα εντόσθια τους δίνονται στους υπόλοιπους ζωντανούς χοίρους για βρώση. Οι χοίροι σφάζονται για κατανάλωση στα εστιατόρια που διατηρούν οι κάτοχοι των ζώων», σημειώνει η ΚΕΠΖ.
 
Προσθέτει ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση καταγγέλθηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πριν από δεκαπέντε ημέρες, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν επιλήφθηκαν της υπόθεσης γι’ αυτό και η παράνομη σφαγή συνεχίζεται».
 
Επίσης, αναφέρει ότι «τα ζώα με ηλεκτρονική σήμανση στο στομάχι, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες, σφάζονται και τα εντόσθια τους πετιούνται, θάβονται ή χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, χωρίς να αφαιρεθεί η ηλεκτρονική σήμανση».
 
Η ΚΕΠΖ επισημαίνει ότι αυτό είναι «ένα πολύ σοβαρό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία γεγονός, που δυστυχώς παραμένει και αυτό χωρίς έλεγχο».