ΕΜΠΟΡΙΟ

Με αβολίδοτα «πυροβολούν» την κυβέρνηση οι Κύπριοι αγρότες

11:12 - 06.12.2018

Η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) καλεί την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο κεφάλαιο χαλλούμι γνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του στην οικονομία του τόπου, με στόχο την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στον φάκελο που έχει υποβληθεί στην ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια και αναφέρει ότι εν μέρει ευθύνη έχει και η κυβέρνηση.

Η ΕΚΑ αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2015 κατά την επίσκεψη του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, ανακοινώθηκε από αυτόν και τους Προέδρους Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ότι κατέληξαν σε συμφωνία με βάση την οποία, η εξουσία που είχε η αρμόδια αρχή (Υπουργός Γεωργίας της Κ.Δ.) για το ορισμό εκείνης της υπηρεσίας που θα έλεγχε την ονομασία ΠΟΠ, εκχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού κανονισμού (ΠΟΠ).

«Δηλαδή στην ουσία η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πολιτικοποίηση της εγγραφής του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και ξέφυγε ουσιαστικά από τη βάση των προνοιών του Ευρωπαϊκού κανονισμού, για την εγγραφή ενός προϊόντος ως ΠΟΠ», αναφέρεται.

Αποδείχτηκε, προστίθεται, ότι ήταν μια λανθασμένη πολιτική ενέργεια, κόντρα στον κανονισμό της ίδιας της Ε.Ε. αφού οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι τελεσίδικοι προς εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
 
Η ΕΚΑ ζητά να  επισπευσθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες με συγκεκριμένα άμεσα χρονοδιαγράμματα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Ζητά επίσης να γίνουν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, αγελαδοτρόφους, αιγοπροβατοτρόφους και τυροκόμους ούτως ώστε οι όποιες διαφορές υπάρχουν και πιθανές τροποποιήσεις στο φάκελο που κατατέθηκε, να γίνουν μετά την εγγραφή του ως ΠΟΠ, εφόσον το επιτρέπει ο πιο πάνω κανονισμός.

Ακόμα, ζητά να γίνουν επαφές και με την τ/κ  κοινότητα για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν, γιατί το χαλλούμι ανήκει  σε όλους τους Κύπριους.

Η ΕΚΑ αναφέρει επίσης ότι  για ένα προϊόν του οποίου οι εξαγωγές έφτασαν τα €200.000.000 και κατέχει σημαντικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά, θα έπρεπε μέχρι τώρα να υπήρχε ξεχωριστή υπηρεσία, Τμήμα για το χαλλούμι. Εισηγείται όπως δημιουργηθεί άμεσα αυτή η υπηρεσία και στελεχωθεί από ειδικούς και εμπειρογνώμονες

«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και διαμαρτυρίες που έχουμε προβεί προς την κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την υπόθεση της χρήσης γαλακτόσκονης στην Παρασκευή χαλλουμιού, γι΄ αυτό εισηγούμαστε προς την Κυβέρνηση και στην Βουλή να καταθέσουν νομοσχέδιο για επιβολή προστίμου στους παρανομούντες στο €1.000.000 για να είναι αποτρεπτικό», αναφέρεται.

Αναφέρει τέλος ότι η υπόθεση στην Αγγλία είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή και συνάμα καταδεικνύει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν τα πιο πάνω.