ΕΜΠΟΡΙΟ

Πόσο αποτελεσματικό είναι; - Εταιρείες προτίθενται να αφομοιώσουν το κόστος για τις πλαστικές σακούλες – Λειτουργεί ως διαφήμιση

08:22 - 04.11.2017

Το εναρμονιστικό νομοθετικό πακέτο για τις πλαστικές σακούλες που ψηφίστηκε στην Βουλή και το οποίο υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν ελάχιστο ποσό €0,05 για κάθε πλαστική σακούλα δεν μπορεί να είναι αποτρεπτικό για την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Businessnews σχετικά με αυτά που προτίθενται πολλές εταιρείες να πράξουν είναι να αφομοιώσουν το κόστος για τις πλαστικές σακούλες μέχρι την οριστική απαγόρευση τους.

Ο λόγος που θέλουν να το κάνουν αυτό οι εταιρείες (υπεραγορές και πολυκαταστήματα) είναι το γεγονός ότι η πλαστική σακούλα μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως διαφήμιση για αυτές.

Γνωστή εταιρεία μάλιστα χρησιμοποιεί τις πλαστικές σακούλες της ακόμα και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ κάτι που δείχνει και την δυναμική που έχει η πλαστική σακούλα ως διαφημιστικό «όπλο».

Το άλλο σκεπτικό το οποίο οι εταιρείες σκέφτονται να εφαρμόσουν είναι η δημιουργία επαναχρησιμοποιημένων τσαντών (κάτι που ήδη ξεκίνησαν να κάνουν εδώ και μερικά χρόνια) με το λογότυπο της εταιρείας τους ούτως ώστε να καταφέρουν να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο, δηλαδή την μείωση χρήσης πλαστικών σακουλιών, αλλά και να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως διαφημιστική καμπάνια.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά πόσο θα γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί η νομοθεσία αυτή και να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε για μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλιών μεταφοράς αφού ακόμη και το κόστος δεν είναι αποτρεπτικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας αν δεν δουλέψει το σύστημα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι «τέτοια εποχή ακριβώς του χρόνου θα δούμε πρόταση για απαγόρευση εντελώς της σακούλας».