ΕΜΠΟΡΙΟ

To «success story» του 33χρονου Όμηρου – Από την ανεργία στην δική του επιχείρηση

11:18 - 02.10.2017

Έμεινε άνεργος δύο φορές μετά την οικονομική κρίση του 2013 αλλά τόλμησε να κάνει την δική του επιχείρηση σε σχετικά νεαρή ηλικία, συνδυάζοντας χόμπι και επαγγελματική σταδιοδρομία. Μετρημένος χωρίς πολλά λόγια και απερίσκεπτες κινήσεις, ο Όμηρος κατάφερε να μπει σε μια σχετικά κλειστή αγορά και να ανταγωνιστεί επιχειρήσεις με χρόνια στο “παζάρι” και να φτιάξει το δικό του net cafe.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Το BusinessNews συνάντησε τον Όμηρο Πολυκάρπου στον χώρο εργασίας του, στο “Gosu net Gaming Spot” στην Λεμεσό όπου τον πετύχαμε σε ώρα αιχμής ένα Σάββατο απόγευμα, όπου είχε την ευγένεια να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του και να μας μιλήσει για το πως  ξεκίνησε την δική του επιχείρηση. Συζήτησε τις επαγγελματικές του ανησυχίες, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο μέσα από τα μάτια ενός νεαρού επιχειρηματία. 

Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα, ο Όμηρος επέστρεψε στην Κύπρο όπου ξεκίνησε να εργάζεται σε αρχιτεκτονικό γραφείο για τέσσερα χρόνια μέχρι που έμεινε άνεργος λόγω οικονομικής κρίσης. “Έμεινα άνεργος για ένα χρόνο περίπου, μέχρι που βρήκα δουλειά σαν αποθηκάριος, δούλεψα εκεί για ένα χρόνο και μετά ξανά το ίδιο, ανεργία” μας ανέφερε.  

Αφού βρέθηκε για δεύτερη φορά άνεργος αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του, “ήθελα να κάνω αυτό που είχα απωθημένο” μας είπε και στη συνέχεια εξήγησε ότι από νεαρή ηλικία ασχολείτο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πιο συγκεκριμένα τα online παιχνίδια όπου μέσα από αυτά δημιούργησε διαδικτυακούς φίλους. “Έτσι, πριν από περίπου 10 χρόνια άρχισα να γνωρίζω και από κοντά τα άτομα που παίζαμε μαζί” είπε και διηγήθηκε πως από τον προσωπικό του υπολογιστή, άρχισε να επισκέπτεται ένα net cafe στο οποίο γνώρισε τα άτομα που έπαιζαν μαζί και σιγά σιγά άρχισε να εργάζεται στο συγκεκριμένο net cafe για 2-3 καλοκαίρια που επέστρεφε στην Κύπρο από τις σπουδές, μαζεύοντας εμπειρία και γνώσεις που στη συνέχεια του φάνηκαν χρήσιμες. .     


Με κάποιες οικονομίες που είχε στην άκρη ο ίδιος, ξεκίνησε την δική του επιχείρηση σε ηλικία 30 ετών, το “Gosu net Gaming Spot”. Ξεκίνησε με δέκα υπολογιστές και κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια, με πολύ προσεκτικές κινήσεις και χωρίς ιδιαίτερο κύκλο, να τους διπλασιάσει, φτάνοντας τους 25 σήμερα. “Έβαζα το χέρι μου μέχρι εκεί που έφτανα” μας είπε. Τον ρωτήσαμε αν θεωρεί τον εαυτό του πετυχημένο επιχειρηματία μέχρι στιγμής, μας εξήγησε ότι με τα με τα δεδομένα που ξεκίνησε και την μέχρι τώρα πορεία του, αν και δεν έκανε μέχρι στιγμής όσα έχει στο μυαλό του, απάντησε ότι, βρίσκεται σε καλή πορεία, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο.


“Ευτυχώς είχα την στήριξη από τα πολύ κοντινά μου πρόσωπα, που ακόμα με στηρίζουν σε αυτό που προσπαθώ να φτιάξω” απάντησε όταν τον ρωτήσαμε πως το πήραν οι δικοί του όταν πήρε την απόφαση να φτιάξει την δική του επιχείρηση.

Το να επενδύσει τις οικονομίες του σε μια επιχείρηση χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πετύχει, δημιούργησε το ερώτημα αν άξιζε το ρίσκο και τις ανησυχίες, “η ζωή είναι ρίσκο, τρως τα μούτρα σου και σηκώνεσαι ξανά, έτσι νοιώθεις ότι είσαι ζωντανός” εξήγησε.

“Από την αρχή υπήρχε το άγχος αν θα πετύχω, κάποτε αυτό μου έβγαινε και στην δουλειά, αλλά έτσι πείσμονα πιο πολύ” ανέφερε και επανέλαβε ότι με την στήριξη των δικών του ανθρώπων κατάφερε να βρει τρόπο να ξεπερνά τις ανησυχίες του. “Είχα να κάνω με ανταγωνιστές που ήταν εδραιωμένοι στην κοινότητα του gaming, με κύκλο και πορεία αρκετών ετών” συμπλήρωσε.


Μελετά τα νέα της αγοράς, προσπαθεί να νοιώθει τον παλμό και τις ανάγκες των πελατών του, ψάχνει συνεχώς για νέα παιχνίδια για να προσφέρει στο κοινό του, ενώ συμμετέχει σε μεγάλα events, διοργανώνει και ο ίδιος δικά του.  Συνεργάζεται με άλλες επιχειρήσεις που έχουν συναφή κοινό, “target group” σε όρους marketing, καλύπτοντας έτσι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.   

Λόγω του ότι η επιχείρηση του έχει να κάνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια, πολλοί πελάτες του είναι παιδιά, κάτι που όπως συμπεράναμε τον κάνει να νοιώθει κάποιαν ευθύνη απέναντι τους, “ο χώρος εδώ είναι ελεγχόμενος, τα παιδιά εδώ μπορούν να περάσουν την ώρα τους μακρυά από πολλούς κινδύνους, δεν υπάρχει αλκοόλ, δεν αλητεύουν στις γειτονιές δεν γυρίζουν με τις μοτόρες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τον κίνδυνο κάποιος να εθιστεί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να μας εξηγήσει ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού υπάρχουν γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους για να παίξουν για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και μετά πηγαίνουν σπίτι. “Εδώ έρχονται για 2-3 ώρες να παίξουν και να διασκεδάσουν μετά ή πριν το διάβασμα” είπε, ενώ μίλησε και για παιδιά με πιο κλειστό χαρακτήρα, που ενώ στην αρχή πήγαιναν και κάθονταν σε ένα υπολογιστή σε μια γωνιά μόνα τους, σε μερικές εβδομάδες άρχισαν να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά αφού είχαν κοινά ενδιαφέροντα. 

Είχαμε την απορία γιατί κάποιος να προτιμήσει να πάει σε ένα netcafe για να παίξει και να μην κάτσει σπίτι του στον δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, “ και μηχανή φραπέ έχουμε σπίτι μας, αλλά ο κόσμος πάλι πάει σε καφετέριες” απάντησε χαμογελώντας. “Σε ένα netcafe βρίσκεις καλό εξοπλισμό, βλέπεις φίλους, υπάρχει ανταγωνισμός στα παιχνίδια, πειράγματα” συνέχισε να λέει δίνοντας μας έτσι να καταλάβουμε πως είναι ένα μέσο με το οποίο κοινωνικοποιείται η κοινότητα των “gamers”, αφού βγαίνουν από τα δωμάτια τους που είναι κλισμένοι, μόνοι μπροστά σε έναν υπολογιστή.


Συνεχίζοντας την συζήτηση μας, θέσαμε ένα από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα των τελευταίων ετών, εάν υπάρχει βελτίωση στην οικονομία μας και πως βλέπει τα πράγματα σαν επιχειρηματίας. Χωρίς δισταγμό απάντησε ότι “τα πράγματα καλυτερεύουν, χωρίς να σημαίνει ότι ο κόσμος τώρα έχει λεφτά για πέταμα” και συμπλήρωσε  “γιαυτό και εμείς είχαμε και έχουμε οικονομικά πακέτα για τους πελάτες μας. Βλέπουμε ότι κόσμος μπορεί να ξοδέψει πιο πολλά χρήματα σε σχέση με πριν”, γεγονός που τον κάνει να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. 

Μετά από περίπου δύο χρόνια, λογικό θα ήταν – και αφού πιστεύει ότι μέχρι στιγμής πέτυχε σε μεγάλο βαθμό- ζητήσαμε να μας πει αν έχει σχέδια για το μέλλον, “υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μελετώ, πάντα όμως μετρημένες και ένα βήμα τη φορά” ανέφερε, χωρίς να θέλει να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Τέλος, πως να μην ρωτήσουμε τι έχει να πει σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση και αν υπάρχει έδαφος για νέες επιχειρήσεις. “Βέβαια και υπάρχει έδαφος” απάντησε, “ζυγίζοντας τα δεδομένα, με προσεκτικές και μετρημένες κινήσεις μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις, φτάνει να το αγαπά και να μην το βλέπεις σαν “αρπαχτή”” ενώ προέτρεψε τους νέους να μην εφησυχάζονται και να μην παραμένουν στάσιμοι σε μια “σίγουρη” θέση εργασίας.