ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» των καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου, ο Fitch, σταθερές οι προοπτικές

13:03 - 11.04.2020

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» των καλυμμένων ομολόγων με ενυπόθηκα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, προχωρώντας παράλληλα σε αναθεώρηση σε σταθερές, από θετικές, των προοπτικών της ομολόγων για να συνάδουν με τις σταθερές προοπτικές που έθεσε ο οίκος στις 3 Απριλίου του 2020 την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Fitch αναφέρει ότι η ενέργεια αξιολόγησης ακολουθεί την αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σταθερές, από θετικές, στις 3 Απριλίου του 2020 και επίσης λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στις 7 Απριλίου που αφορούσε τους κινδύνους από τον κορωνοϊό.
 
Η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων περιορίζεται από την μέγιστη αξιολόγηση "Α" που μπορεί να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση «A» των καλυμμένων ομολόγων βασίζεται στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «B-» που διατηρεί ο οίκος για την ίδια την Τράπεζα Κύπρου.
 
Στην ανάλυσή του, ο Fitch τονίζει πως βασίζεται στην δημόσια δέσμευση για υπερκάλυψη των καλυμμένων ομολόγων κατά 47% το οποίο αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας προς τους επενδυτές τον Φεβρουάριο του 2020.
 
Η υπερκάλυψη του 47% υποστηρίζει τις έγκαιρες πληρωμές στην αξιολόγηση «BBB+» στο ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών, σημειώνει.