ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έρχεται ν/σ για μικροπιστώσεις σε αποκλεισμένους από τις τράπεζες

08:46 - 09.03.2020

Σε στάδιο τελικής επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο, για την παροχή μικροπιστώσεων από νέα, εξειδικευμένα σχήματα, σε αποκλεισμένους από την τραπεζική δανειοδότηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, οι μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα προσφέρονται από εξειδικευμένες εταιρείες σε δανειολήπτες που είναι αποκλεισμένοι από το πιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα,προωθείται η θεσμοθέτηση ευέλικτων μηχανισμών που θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες - κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες - οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια. Πρόκειται για μικρά ποσά έως 25.000 ευρώ, το λεγόμενο Microfinance. 

Είναι ένας θεσμός που έχει λειτουργήσει στη Γαλλία και αποτελεί μιά νέα προσέγγιση της κοινωνικής τραπεζικής. Eξειδικευμένες εταιρείες παρέχουν δάνεια τα οποία συνοδεύονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προς ολοκλήρωση νομοθέτημα βασίζεται στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2019 από τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά δεν έφτασε στην Βουλή, λόγω των πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές.    

Τα σχήματα που δανειοδοτούν και οι δικαιούχοι 

Το νομοσχέδιο Δραγασάκη καθόριζε τη διαδικασία σύστασης των ιδρυμάτων τα οποία θα χορηγούν μικροπιστώσεις και θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες είτε μικτά σχήματα. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από την κεντρική τράπεζα, απαιτείται η κάλυψη αρχικού κεφαλαίου ίσου τουλάχιστον με το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν το ως άνω αρχικό κεφάλαιο σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.