ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΤΥΚ: Δεν δώσαμε ενδείξεις για αποδοχή αλλαγής συστήματος προαγωγών και αμοιβών

15:46 - 13.12.2019

Ουδέποτε δώσαμε ενδείξεις για αποδοχή αιτήματος για παραχώρηση προσαυξήσεων με το 50% να εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των τραπεζών, αναφέρει η συντεχνία των Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Stockwatch, το οποίο προβάλλει πληροφορίες από τις τράπεζες, που φέρουν τη συντεχνία έτοιμη να αποδέχεται το νέο σύστημα αμοιβών, δεδομένου ότι η ετήσια προσαύξηση και η ΑΤΑ θα συνεχίσουν να παραχωρούνται, αλλά με μειωμένη απόδοση κατά 50%, η ΕΤΥΚ σημειώνει πως «ποτέ η ηγεσία της ΕΤΥΚ δεν συζήτησε με τις Τράπεζες που αναφέρει το δημοσίευμα μυστικά και χωρίς να δίδει προς τα έξω πληροφόρηση».
 
Χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ως «τελείως λανθασμένο», η συντεχνία προσθέτει πως «ούτε και έχει δώσει ενδείξεις αποδοχής τροποποίηση του τρόπου προσαυξήσεων με παραχώρηση του 50% να είναι στη διακριτική ευχέρεια των Διοικήσεων».
 
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Τράπεζα Κύπρου και η AstroBank έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΤΥΚ τα αιτήματα για αλλαγή του συστήματος αμοιβών με σταδιακή κατάργηση των οριζόντιων αυξήσεων (προσαυξήσεων και ΑΤΑ) όπως επίσης και αλλαγή του συστήματος προαγωγών ώστε η αξία ενός υπαλλήλου να υπερέχει της αρχαιότητας του.
 
Η συντεχνία παρουσιάζει τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με την Astrobank για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του 2021 και προσθέτει πως η εν λόγω τράπεζα έχει παραχωρήσει και την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό της.
 
Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας που παρουσίασε η ΕΤΥΚ, υπό την επικεφαλίδα «υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης και αμοιβών» αναφέρεται ότι «εντός της περιόδου ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης, να αρχίσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης και αμοιβών».