ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης για τους υπαλλήλους της ετοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου

11:58 - 03.05.2019

Η Τράπεζα Κύπρου προετοιμάζεται για τη δημιουργία πλάνου που θα αφορά Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης αριθμού υπαλλήλων της.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Αναπόφευκτο θα πρέπει να θεωρείται ένα Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης για αποδέσμευση αριθμού υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στο εγγύς μέλλον, καθώς η μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος – έκλεισαν 15 μέχρι στιγμής – αλλά και η προτίμηση των πελατών της τράπεζας στο internet banking και στην εξυπηρέτηση τους «εκτός πάγκου», φέρνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Κάτι το οποίο μας επιβεβαίωσε και αρμόδια πηγή από την Τράπεζα Κύπρου, αναφέροντας μας ταυτόχρονα πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα γνωρίζει πως σε κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει με Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, με το όλο ζήτημα ωστόσο να βρίσκεται ακόμη στον σχεδιασμό του.

Μάλιστα, για τις σκέψεις της τράπεζας έχει ενημερωθεί ήδη και η Συντεχνία των υπαλλήλων.

Τρεις επιλογές στο Σχέδιο

Στο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν τρείς επιλογές στους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο όπως αρμόδια μας λέχθηκε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, καθώς ακόμη η τράπεζα δεν έχει προχωρήσει με τον σχεδιασμό και το πλάνο που θα ακολουθηθεί.

Οι πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν πως ενδεχομένως η πρώτη θα αφορά την αποχώρηση υπαλλήλων από την τράπεζα με κάποιο ποσό αποζημίωσης. Η δεύτερη θα είναι η αλλαγή στα συμβόλαια υπαλλήλων, κρατώντας την εργασία τους ως εργοδοτούμενους μερικής απασχόλησης και η τρίτη επιλογή θα είναι η συνέχιση της εργασίας τους σε εταιρείες συμφερόντων της Τράπεζας Κύπρου.

Πλάνο για αποχώρηση μερικών εκατοντάδων υπαλλήλων

Η Τράπεζα Κύπρου απασχολεί περίπου 4.000 υπαλλήλους, με το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης να θέτει ως στόχο τα πρώτα χρόνια την αποδέσμευση μερικών εκατοντάδων υπαλλήλων της, ενώ σε βάθος χρόνου ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά.

Όπως μας λέχθηκε από αρμόδια πηγή της Τράπεζας Κύπρου ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και ο αριθμός των υποκαταστημάτων και ο τρόπος εξυπηρέτησης που επιλέγουν οι πελάτες.

Ενδεικτικά μας λέχθηκε πως το πρώτο τρίμηνο του 2019, το 76% των πελατών της Τράπεζας Κύπρου προτίμησαν να εξυπηρετηθούν «εκτός πάγκου», δηλαδή είτε με αναλήψεις, είτε καταθέσεις, είτε με άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των ΑΤΜ, ενώ παράλληλα παρατηρείται και αύξηση στους χρήστες του internet banking, μέσω υπολογιστών και κινητών συσκευών.

Να σημειώσουμε πως όπως χαρακτηριστικά μας λέχθηκε η αλλαγή των προτιμήσεων των πελατών στον τρόπο εξυπηρέτησης τους είναι αυτό που ωθεί την Τράπεζα Κύπρου ως προς ένα Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας καταστημάτων τους να «μεταφράζεται» και κάθε φορά σε αυτόματη αποχώρηση υπαλλήλων, αφού θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε διαφορετικά πόστα.