ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα οι εργαζόμενοι

10:21 - 27.12.2018

Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα κατέρχονται την Πέμπτη (27/12) σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την οποία προκήρυξε η οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, κατηγορώντας την διεύθυνση της τράπεζας για διαχωρισμό των υπαλλήλων σε δύο κατηγορίες μετά την ενσωμάτωση των υπαλλήλων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Η στάση εργασία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ωρών 12:30 και 14:30, με αποτέλεσμα τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα στις 12:30 αντί στις 13:30.

Νεότερη ενημέρωση: Ακυρώθηκε η στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα - Κανονικά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΤΥΚ, αναφέρει ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Τράπεζας η στάση εργασίας θα επεκταθεί και θα επαναλαμβάνεται μέχρις ότου η Τράπεζα εφαρμόσει τις Συμβάσεις.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, η Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, προσπαθεί «ρατσιστικά» να διαχωρίσει τους υπαλλήλους της σε δύο κατηγορίες με βάσει την καταγωγή τους (προέλευση).

«Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα η Τράπεζα αρνείται πεισματικά και αδικαιολόγητα να καταβάλει στο Ταμείο Προνοίας, που είναι όλο το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας, τις εισφορές που αναλογούν στους υπαλλήλους που προηγουμένως ήταν εργοδοτούμενοι στη ΣΚΤ»,αναφέρει η ΕΤΥΚ.

Παράλληλα, προσθέτει, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας προβαίνει και σε άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ενιαίας δομής και δράσης του Συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Τράπεζας.

«Πεντακάθαρη είναι η πρόθεση της Τράπεζας να αποδυναμωθεί η ΕΤΥΚ, στοχεύοντας σε κατακερματισμό της δύναμης της, άρα αποδυνάμωση», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει εντάξει τους υπαλλήλους της πρώην ΣΚΤ στις μισθολογικές κλίμακες της ίδιας της Τράπεζας, γεγονός που έπρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα.

«Η ένταξη στις μισθολογικές κλίμακες πρέπει να γίνει με τη συνεργασία της ΕΤΥΚ, ούτως ώστε το «πάντρεμα» της ένταξης να γίνει δίκαια και αξιοκρατικά και φυσικά να μη στοχεύει στον περιορισμό των εξόδων αλλά ούτε και στην αχρείαστη σπατάλη», αναφέρεται.

Η ΕΤΥΚ συνεχίζει ότι μετά την ένταξη στις νέες κλίμακες, η Τράπεζα έχει υποχρέωση με βάση τις συμφωνίες με την ΕΤΥΚ, να προχωρήσει στην συμπλήρωση των Οργανικών θέσεων τόσο στο βαθμό του Υποτμηματάρχη όσο και των αναβαθμίσεων, ενώ ανάλογα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι θέσεις σ’όλες τις βαθμίδες ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια λογική πυραμίδα Οργανικής Διάρθρωσης.

Ελληνική Τράπεζα: Εξασφαλισμένες οι εισφορές του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Από πλευράς της η Ελληνική Τράπεζα εκφράζει τη λύπη της που η ΕΤΥΚ με τις επιλογές της επιφέρει αναστάτωση, καλώντας το προσωπικό σε δίωρη στάση εργασίας, χρησιμοποιώντας το θέμα των ταμείων προνοίας των υπαλλήλων που προέρχονται από την πρώην ΣΚΤ.

Όπως διευκρινίζει, από την 01 Σεπτεμβρίου 2018, η Τράπεζα διατηρεί τις εισφορές του ταμείου προνοίας για το προσωπικό το οποίο μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα από την πρώην ΣΚΤ, σε ξεχωριστό λογαριασμό, που αντιπροσωπεύει τις εισφορές του κάθε υπαλλήλου, μέχρι να διασαφηνιστεί σε ποιο Ταμείο Προνοίας πρέπει να καταβάλλονται οι εισφορές σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Προστίθεται ότι η Τράπεζα έχει συναντηθεί και με τον Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών για περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα και να λάβει συμβουλές περί της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Τονίζεται ότι οι εισφορές του προσωπικού της πρωην ΣΚΤ είναι εξασφαλισμένες από την 01 Σεπτεμβρίου 2018 και θα καταβληθούν μόλις διευκρινιστούν τα αρμόδια Ταμεία Προνοίας», αναφέρει η Τράπεζα.

Αναφέρεται επίσης ότι η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας εργάζεται εντατικά για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να προάγει την αξιοκρατία, δηλαδή, οι αμοιβές και οι προοπτικές ανέλιξης να λαμβάνουν υπόψη την απόδοση και τη συνεισφορά. Πρόθεση της Τράπεζας, προστίθεται, είναι η διαβούλευση και ο διάλογος με τις Συντεχνίες γιατί θεωρείται πως ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση των συμφερόντων του προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και κατ’ επέκταση την επιτυχημένη πορεία της Τράπεζας.