ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ: Έδιναν δάνεια σε «φαντάσματα»

13:34 - 22.11.2018

Διάταγμα κράτησης έξι ημερών εξέδωσε το μεσημέρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τεσσάρων προσώπων που συνελήφθηκαν χθες σε σχέση με υπόθεση σύναψης δέκα δανείων ύψους 826,964 ευρώ, από πρώην ΣΠΕ της ανατολικής Λεμεσού, με πρωτοφειλέτες εικονικά πρόσωπα.

 
Πρόκειται για 59χρονη επιχειρηματία από τη Λεμεσό, για λογαριασμό της οποίας φαίνεται ότι γίνονταν τα δάνεια, την 62χρονη γραμματέα  και δυο υπαλλήλους της πρώην ΣΠΕ, 51 και 42 ετών.
 
Η καταγγελία στο ΤΑΕ Λεμεσού είχε γίνει πέρσι τον Αύγουστο, από το Τμήμα Διεκπεραίωσης Δανειοδοτήσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και μετά από έλεγχο όπου διαπίστωσε πως, από το 2002 έγιναν ατασθαλίες στο συγκεκριμένο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα της Επαρχίας Λεμεσού, σε σχέση με τη σύναψη συγκεκριμένων δανείων.
 
Από περαιτέρω εξετάσεις φαίνεται πως οι ατασθαλίες συνεχίστηκαν και μέσα στο 2018, πριν κλείσει δηλαδή το Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα και πως η 59χρονη επιχειρηματίας σύναψε δέκα δάνεια συνολικού ποσού 826,964 ευρώ, με εξασφαλίσεις από εικονικά πρόσωπα και σε συνεργασία με την 62χρονη γραμματέα της πρώην ΣΠΕ.
 
Ο 51χρονος και η 42χρονη φέρεται πως, σε σχετικές αιτήσεις των δανείων που τους παρουσιάζονταν, επιβεβαίωναν τις υπογραφές των πρωτοφειλετών - εικονικών προσώπων.
 
Λίγο πριν το μεσημέρι οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησης τους για περίοδο έξι ημερών σε σχέση με αδικήματα που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, απόσπαση περιουσίας και εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις, τήρηση ψευδών λογαριασμών, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου Περί Συγκάλυψης Έρευνας και Δήμευσης Εσόδων.
 
Οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζονται.