SUCCESS STORIES

ZARA - ZARA μαγαζάρα, αναφωνούν οι Κύπριες: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία τους

10:44 - 26.03.2019

Η στρατηγική της επιτυχημένης αλυσίδας καταστημάτων ZARA που υπερισχύει των ανταγωνιστών της και διδάσκεται μέχρι και στα πανεπιστήμια.

Η περίπτωση των ZARA, η στρατηγική και ο τρόπος που η τεχνολογία σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό και την πελατοκεντρική προσέγγιση εκτοξεύει τις πωλήσεις του και τα καθιστά ένα από τα καλύτερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρο τον κόσμο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και εργασιών σε αρκετά πανεπιστήμια.

Στην Κύπρο βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές  του λιανικού εμπορίου και όχι τυχαία.

Ο τρόπος που η Inditex χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό των ρούχων και ανεφοδιασμών των καταστημάτων την τοποθετεί ανάμεσα στις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου.

«Η μόδα είναι σαν φαγητό. Χαλάει πολύ γρήγορα»

Χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι η γρήγορη ανταπόκριση στις τάσεις της μόδας.

Η ευελιξία την ZARA στην εναλλαγή σχεδίων ανάλογα με την μόδα την καθιστά ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των πελατών, καθώς η ίδια παράγει το 50% των προϊόντων της σε δικά της εργοστάσια, ενώ οι στρατηγικές συμμαχίες που πέτυχε με κατασκευαστές στην Ευρώπη, της επιτρέπει να παράγει μια νέα γραμμή προϊόντων μέσα σε τρεις εβδομάδες σε αντίθεση με ανταγωνιστές της που έχουν ως μέσο όρο τους εννέα μήνες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μέσω ενός ειδικού λογισμικού το κάθε κατάστημα της μπορεί να εφοδιαστεί σχεδόν άμεσα. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα της στην Ευρώπη από τη στιγμή της παραγγελίας θα τους παραδοθεί το προϊόν εντός μόλις 24 ωρών, για Αμερική και Ασία εντός 48, ενώ προμηθεύουν όλα τα καταστήματα τους με νέα σχέδια δύο φορές την εβδομάδα.

Δίνει πολύ λιγότερα για διαφήμιση

Αν και κάποιος θα περίμενε πως η ZARA οφείλει μέρος της επιτυχίας της – αφού βρίσκεται ανάμεσα στις τρείς πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου -  στην διαφήμιση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η εταιρεία δαπανά το 0,3% του τζίρου της για διαφήμιση, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους όπου το ποσοστό που δαπανούν σε καμπάνιες και διαφημίσεις ξεπερνά το 3,5%.

Κάθε πέντε χρόνια αλλάζουν τον σχεδιασμό των καταστημάτων

Αν και η ZARA δεν δαπανά σε διαφήμιση, εντούτοις επενδύει αρκετά χρήματα στη δημιουργία και διαμόρφωση των καταστημάτων της δίνοντας ένα ξεχωριστό στιλ, διαφοροποιώντας τα από αυτά των ανταγωνιστών της, με τις βιτρίνες της να αποτελούν ζωντανή διαφήμιση των προϊόντων της.

Να σημειωθεί πως η ZARA ανά πέντε χρόνια αξιολογεί και διαμορφώνει τον σχεδιασμό ανάλογα με την εκάστοτε μόδα, προτιμώντας παράλληλα να εκμισθώνει καταστήματα, αγοράζοντας μόνο κάποια από αυτά σε ειδικές περιπτώσεις.

Τιμές ανάλογα με το πόσα οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν

Αν και τα εργοστάσια της βρίσκονται στην Ευρώπη – μη μπορώντας έτσι να εκμεταλλευτεί τα φθηνά εργατικά στην Ασία – η ZARA επιτυγχάνει να καθορίζει τις τιμές της σύμφωνα με το ποσό που οι πελάτες της είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσω ειδικού σχεδιασμού.

Τα σχέδια της εταιρείας μέχρι το 2020

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ειδικού προγραμματισμού της εταιρείας είναι η πρόθεση της μέχρι το 2020 όλα τα προϊόντα της να διατίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο στο διαδίκτυο, ακόμη και στις περιοχές που δεν υπάρχουν καταστήματα. 

Παράλληλα, και πάλι μέχρι το 2020 σκοπεύει να λειτουργεί όλα τα καταστήματα της με οικολογική απόδοση, εξοικονομώντας 20% σε ενέργεια και 50% σε νερό, με τα συγκεκριμένα συστήματα να έχουν ήδη εγκατασταθεί στο 80% των καταστημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κίνας.  

Ο ιδιοκτήτης των ZARA ο πιο πλούσιος έμπορος λιανικής στον κόσμο

Με βάση τα πιο πάνω, τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως Αmancio Ortega, συνιδρυτής της Inditex, που στον Όμιλο του ανήκουν τα ZARA, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Strativarius, Oysho, Zara Home και Uterque, είναι ο πλουσιότερος έμπορος λιανικής στον κόσμο και τοποθετείται έκτος με $62,7 δισ. στη λίστα Forbes.

Επιμέλεια: Χαράλαμπος Ζάκος

*με στοιχεία από πανεπιστημιακές έρευνες και αναλύσεις