SUCCESS STORIES

Petrides Farm Park: Από κοτέτσι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα της Κύπρου

08:37 - 18.12.2018

Αν και το όραμα προϋπήρχε κανείς δεν ανέμενε τη τόσο μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει σήμερα.

 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

«Θεματικό πάρκο»; «Φάρμα ζώων»; Ο καθένας μας μπορεί να «βαπτίσει» όπως θέλει το Petrides Farm Park, ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στην «εκπαιδευτική διασκέδαση» που προσφέρει και όχι στο πώς μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ένα όραμα που έγινε ιδέα και μια ιδέα που έγινε πραγματικότητα έφτιαξε αυτό που σήμερα ονομάζεται Petrides Farm Park, σε μία έκταση 60.000 τ.μ..

Το θεματικό πάρκο που λειτουργεί εδώ και 14 μήνες και βρίσκεται στην κοινότητα Μαρκί στη Λευκωσία, τόλμησε, πρωτοτύπησε και πέτυχε χάρη στο όραμα ενός πατέρα και του υιού του. 

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του απλή. Η αγάπη για τα ζώα. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο πως πατέρας και γιος σπούδασαν κτηνίατροι, αφιερώνοντας τη ζωή τους σε αυτό το σκοπό. 

Από ένα μεγάλο κοτέτσι σε θεματικό πάρκο

Οι ιδιοκτήτες, Σάββας Πετρίδης 70 ετών και Γιώργος Πετρίδης 35 ετών, πατέρας και γιος αντίστοιχα, μίλησαν στο BusinessNews εξιστορώντας τα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας του Petrides Farm Park, αλλά και για τα όσα θα ακολουθήσουν. 

Σχετικά με την ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου… «Το 2004 η φάρμα ξεκίνησε σαν μονάδα παραγωγής αυγών ελεύθερης βοσκής και πριν περίπου τέσσερα χρόνια είχαμε την ιδέα να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο, το οποίο λειτούργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, το θεματικό πάρκο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και 2 μήνες. Η ιδέα για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου μας ήρθε αφού ακούγαμε από πολλούς επισκέπτες μας πόσο όμορφος είχε γίνει ο χώρος μετά τις δεντροφυτεύσεις, αλλά και από το νέο «trend» που ήθελε τον κόσμο να επισκέπτεται φάρμες, να βλέπει τα ζώα, να μαθαίνει για τη ζωή στη φάρμα. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο, ιδιαίτερα στην Αγγλία, και έτσι είπαμε να το κάνουμε και εμείς, μιας και υπήρχε ήδη η υποδομή.»

Πόση έκταση καλύπτει το πάρκο και πόσος χρόνος χρειάστηκε για ανάπτυξη του… «Το κτήμα καταλαμβάνει μια καταπράσινη έκταση 60.000 m2. Οι εργασίες τοπιοτέχνισης για την δημιουργία του πάρκου άρχισαν πριν από 3.5 χρόνια και συνεχίζονται ακόμη μέχρι και σήμερα. Οι επισκέπτες μπορούν αν περπατήσουν στους πεζόδρομους της φάρμας μήκους 2,5 χιλιομέτρων, υπάρχουν  γήπεδα ποδοσφαίρου ειδικά διαμορφωμένα, στίβοι μάχης, καφετέριες και παιχνιδότοποι που αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για βόλτα με τα παιδιά, οικογένεια, φίλους και όχι μόνο.».

Τι ζώα υπήρχαν τότε και ποια σήμερα… «Στην αρχή, επειδή λειτουργούσε μόνο για αυγοπαραγωγή είχε περίπου 20.000 κότες και τώρα προστέθηκαν και τα ζώα της φάρμας, τα οποία είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κυρίως για τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πάρα πολλά ζώα φάρμας όπως πρόβατα, κατσίκες, παγώνια, γουρουνάκια, στρουθοκάμηλοι, γαλοπούλες, γαϊδουράκια, φραγκόκοτες, κουνέλια, πάπιες, χήνες, πόνυ, άλογα και άλλα.».

Σε ποιους απευθύνεται το πάρκο… «Η φάρμα μας μέχρι στιγμής είναι ανοικτή για εκπαιδευτικές εκδρομές από σχολεία, επισκέψεις από οργανωμένα σύνολα, αλλά και για όλο τον κόσμο, καθώς είμαστε ανοιχτά κάθε Σαββατοκύριακο από πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους ακόμα και να ευχαριστηθούν τα υπέροχα σουβλάκια, χάμπουργκερ και όχι μόνο που σερβίρονται στην μεγάλη μας καφετέρια. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα διάφορα ζώα, να μαζέψουν αυγά από το κοτέτσι και παράλληλα τους δίνονται διάφορες πληροφορίες για τα ζώα που φιλοξενούνται στη φάρμα. Επίσης, διοργανώνουμε παιδικά πάρτι γενεθλίων, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας ως θέμα τα Χριστούγεννα, τις παραδόσεις κλπ.». 

Ποια τα μελλοντικά σχέδια… «Στα μελλοντικά μας πλάνα έχουμε τον εμπλουτισμό των παιδικών μας δραστηριοτήτων. Βασικός σκοπός του θεματικού πάρκου είναι να ψυχαγωγεί τόσο μικρούς όσο και μεγάλους, και να είναι ένας προορισμός που να καλύπτει τις ανάγκες όλης της οικογένειας. Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων των παιδιών στο αγρόκτημα καθώς βλέπουμε τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν.»