SUCCESS STORIES

Απονεμήθηκαν τα διεθνή επενδυτικά βραβεία του CIPA – Οι 8 εταιρείες που διακρίθηκαν

07:07 - 08.09.2016

Με μηνύματα για συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7/9 στους κήπους του Προέδρικού Μεγάρου η τελετή απονομής των Διεθνών Επενδυτικών Βραβείων (International Investment Awards) που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Νικήτριες των φετινών βραβείων αναδείχθηκαν οι εταιρείες: 

Orascom - Gemini Real Estate, Diplomat Cyprus, GO PLC, Absolute Investment Group, MSC Shipmanagement Ltd, Renaissance Capital, Atterbury Europe και Emma Delta Variable Capital Investment Ltd (Fund).

Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησής για την αναδιαμόρφωση της κυπριακής οικονομίας και την επιτάχυνση των προσπαθειών για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και στην εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της οικονομίας, στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του φορολογικού και νομικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς και στις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, καθώς και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, την εισαγωγή σχεδίων για κίνητρα σε διάφορους τομείς και άλλα.

«Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητά μας διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένα από τους κινητήριους μοχλούς για οικονομική ανάπτυξη», τόνισε.

«Είμαι περήφανος να πω ότι σε αυτά τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής μας δεν τρέξαμε μακριά από τα προβλήματα, αλλά αντίθετα επιλέξαμε να τα αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα και το πράξαμε αυτό, πιστεύω, με επιτυχία, και με τη συμβολή όλων των εταίρων μας και του κυπριακού λαού».

Σημείωσε εξάλλου ότι η επιτυχία αυτή είναι προφανής από διάφορες θετικές εξελίξεις, όπως είναι οι θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, η μείωση του κόστους δανεισμού και οι προβλέψεις για ανάπτυξη πέραν του 2% για το 2016.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιμονή και την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν την περίπτωση της Κύπρου στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα μαθήματα που της δίδαξε η οικονομική κρίση για να επανέλθει καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο επιτυχημένη.

«Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Μπορεί να έχουμε ανέβει 13 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι στην έκθεση ‘Doing Business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να έχουμε συμπεριληφθεί στις δέκα χώρες με την καλύτερη επίδοση μεταξύ 189 άλλων χωρών στην ίδια έρευνα, μπορεί να έχουμε εξέλθει του προγράμματος οικονομικής αναπροσαρμογής της Τρόικα τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία που διέπει τα επενδυτικά ταμεία και να έχουμε τριπλασιάσει τις υπό διαχείριση συλλογικές επενδύσεις που ξεπερνούν πλέον τα €3 δις, μπορεί να έχουμε επανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα και ως οικονομία και μπορεί οι εκπρόσωποι του Eurogroup να έχουν κάνει θετικά σχόλια για την αφοσίωση της Πολιτείας και του λαού της Κύπρου, αλλά στοχεύουμε σε πολύ περισσότερα απ’ όλα αυτά», σημείωσε

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ εξήρε τη δέσμευση της χώρας για υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών τόσο σαν οικονομία αλλά και σαν κοινωνία και υπογράμμισε την ανθεκτικότητα που πολλοί είχαν προβλέψει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Μίλησε για αξιοσημείωτη ανάκαμψη της Κύπρου, επισημαίνοντας πως στην Ευρώπη αντίστοιχη προσπάθεια υπήρξε μόνο στην Ιρλανδία.

Τόνισε ωστόσο ότι κύρια προϋπόθεση στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και οι προσπάθειες της περαιτέρω προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυπριακής οικονομίας που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Χόγερ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, λέγοντας πως μια διευθέτηση θα βοηθήσει στην διασφάλισης της μεγάλης δυναμικής για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

Σημειώνεται ότι τα βραβεία δίνονται σε πρόσωπα και οργανισμούς που είτε έχουν επενδύσει άμεσα στην Κύπρο ή έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας ως ένα διεθνές επενδυτικό κέντρο,

BusinessNews newsroom