ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Το πρώτο ίντερνετ καφέ της Κύπρου – Οι έρωτες από το mIRC και τα ευτράπελα

13:27 - 29.01.2019

Ήταν 31 Αυγούστου 1995, όταν ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ο τότε Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Λόγου, θα προκαλούσε φρενίτιδα και σάλο στα δεδομένα της κυπριακής κοινωνίας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τις υπηρεσίες του διαδικτύου.

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Το internet έμπαινε για πρώτη φορά στη ζωή των Κυπρίων και ήταν έτοιμο να φέρει τα πάνω κάτω. Διαμάχες μεταξύ Αρχιεπισκοπής και ΑΤΗΚ, απαντήσεις στην τουρκική προπαγάνδα των κατεχομένων και της Άγκυρας και ίντερνετ καφέ, ήταν λίγα από τα χαρακτηριστικά αυτής της πρώτης παρουσίασης του ίντερνετ στην Κύπρο.

Ο Κυπριακός Χρονογράφος συνάντησε έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο του ίντερνετ, κύριο Σώτο Σαζεΐδη, ο οποίος άνοιξε το πρώτο internet café στην Κύπρο, σε μία εποχή που η λέξη ακουγόταν όχι απλά άγνωστη αλλά και κάπως …τρομακτική.

Τον συναντήσαμε στη νέα του εργασία, το υπέροχα ρετρό Flea Market of Nicosia (δες εδώ), όπου πλέον περνάει τον χρόνο του μαζί με την αδελφή του και όσους Κύπριους λατρεύουν τη μαγεία του παρελθόντος, των αντικών και της vintage κουλτούρας. Ανάμεσα, σε άλλες αναμνήσεις, ξεκινάει να μου διηγείται πώς έφτασε να ανοίξει το πρώτο Flea Market της Κύπρου, όταν ξαφνικά μου αναφέρει πως μεταξύ άλλων, είχε ανοίξει στο κέντρο της Λευκωσίας και το πρώτο internet café της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο