ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Τιμ Κουκ: Από την Αλαμπάμα στο τιμόνι της Apple

14:06 - 08.08.2018

Καθώς η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία στην ιστορία με αξία ένα τρισ. δολάρια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο παρελθόν του CEO της.

Τον Αύγουστο του 2011 ο Τιμ Κουκ ανέλαβε τη θέση του CEO της Apple, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να σταθεί αντάξιος του φίλου και μέντορά του, Στιβ Τζομπς.

Στις 2 Αυγούστου του 2018 η Apple κατέκτησε ένα σημαντικό ορόσημο, το να γίνει η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που κατόρθωσε να αξίζει ένα τρισ. δολάρια. Και αυτό ίσως απαντάει στα ερωτήματα για το αν αξίζει ο Τιμ Κουκ να διαδεχθεί τον Τζομπς.

Όμως, πώς καταλήξαμε εδώ; Αυτά είναι τα στάδια που οδήγησαν τον Κουκ στο τιμόνι της εταιρείας τεχνολογίας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙA

Ο Τιμ Κουκ γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, την 1η Νοεμβρίου 1960. Μεγάλωσε κοντά στην πόλη Ρομπερτσντέιλ όπου πήγε σχολείο. Ο πατέρας του, Ντόναλντ Κουκ, ήταν εργάτης ναυπηγείων και η μητέρα του, Τζεραλντίν, εργαζόταν σε φαρμακείο.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


Το 1982, ο Κουκ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα με πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην ΙΒΜ και στο ακόμα νέο παράρτημά της για υπολογιστές- πριν καν υπάρξουν τα Microsoft Windows. Σύντομα προάχθηκε σε διευθυντής εκπλήρωσης στόχων στη Βόρεια Αμερική. Δώδεκα χρόνια αργότερα αποχώρησε από την ΙΒΜ και μεταπήδησε στη θέση του αντιπροέδρου εταιρικών υλικών στην Compaq, μια από τις πιο σημαντικές κατασκευάστριες εταιρείες υπολογιστών της εποχής.

Ο ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ


Στο μεταξύ ο Στιβ Τζομπς είχε μόλις ανέλθει στην εξουσία ως ο CEO της Apple, διαδεχόμενος τον «εξοστρακισμένο» Τζιλ Αμέλιο. Ο Τζομπς, επομένως, ανέλαβε το δύσκολο έργο του να ανατρέψει το ολοένα και πιο μειωμένο ενδιαφέρον που προσέλκυε η εταιρεία για πολλά χρόνια. Έτσι, άρχισε να αναζητά φρέσκο αίμα για την εκτελεστική ομάδα του. Κάπως έτσι ο Τζομπς προσέγγισε τον Κουκ, διακρίνοντάς τον ως μια σοβαρή προοπτική για την «νέα» Apple που σχεδίαζε να δημιουργήσει. Ο Κουκ υπέγραψε με την Apple αρχικά για τον ρόλο του Ανώτερου Αντιπροέδρου στις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ APPLE


Μια από τις μεγαλύτερες πρόωρες ενέργειες του Κουκ ήταν το κλείσιμο των εργοστασίων και τον αποθηκών της Apple, αντικαθιστώντας τες με μεμονωμένους κατασκευαστές που ενεργούσαν με συμβάσεις, πράγμα που σήμαινε ότι οι συσκευές θα κατασκευάζονταν σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες και θα παραδίδονταν πιο γρήγορα. Από το 2005, ο Κουκ πραγματοποίησε επενδύσεις που θα έθεταν τις βάσεις για το μέλλον της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συμφωνιών με κατασκευαστές μνήμης flash, που αποτέλεσε τη βάση για το iPhone και το iPad.

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ


Χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του Κουκ, έγινε όλο και πιο πολύτιμο μέλος της ομάδας της Apple. Η εταιρεία ήταν στο δρόμο για να αναπτυχθεί και να έχει σημαντικά έσοδα, και ο Κουκ πήρε μεγάλο μέρος των ευσήμων. Καθώς αυξήθηκε η επιρροή του Κουκ, έγινε γνωστός στην εταιρεία για το αμείλικτο στυλ του, την προθυμία του να πραγματοποιεί συναντήσεις που κρατούσαν για ώρες, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, και την τάση του να στέλνει emails σε όλες τις ώρες της ημέρας, περιμένοντας απευθείας απαντήσεις.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ IPHONE


Το 2007, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το iPhone, ο Τζομπς έθεσε τον Κουκ Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας. Σε εκείνο το σημείο πολλοί υποστηρίζουν ότι διοικούσε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας, με τον Τζομπς να παίρνει μόνο τις σημαντικότερες αποφάσεις για τα προϊόντα.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ


Το 2009, ο Τιμ Κουκ ανέλαβε το ρόλο του προσωρινού CEO, ενώ ο Στιβ Τζομπς βρισκόταν σε άδεια προκειμένου να φροντίσει την υγεία του, καθώς ήδη από το 2003 είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Τον Αύγουστο του 2011, ο Τζομπς παραιτήθηκε από το ρόλο του για να αφοσιωθεί στην καριέρα του, και το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε τον Κουκ μόνιμα στη θέση του CEO της Apple. Όταν ο Τζομπς πέθανε τελικά τον Οκτώβριο τοθ 2011, ο Κουκ ζήτησε οι σημαίες στα κεντρικά γραφεία της Apple να κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη του.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ…


Ο Κουκ κράτησε πολλές σημαντικές παραδόσεις της Apple ζωντανές, όπως τις εμφανίσεις ροκ μουσικών σε μεγάλες εταιρικές εκδηλώσεις και τη διάσημη φράση «και κάτι τελευταίο…» του Τζομπς κατά τη διάρκεια των αναγγελιών νέων προϊόντων.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ


Παρά το ότι δεν αποκαλύπτει πολλά για τη ζωή του, το 2014 σε ένα άρθρο του Bloomberg Businessweek, παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό κάνει τον Κουκ τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο CEO εταιρείας που βρίσκεται στη λίστα Fortune 500.

ΤΟ APPLE WATCH ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


Το 2015 η Apple παρουσίασε το Apple Watch, το πρώτο εντελώς καινούριο προϊόν της εταιρείας μετά την εποχή του Τζομπς. Κάπως έτσι, η εταιρεία τεχνολογίας είναι η πρώτη και μοναδική αμερικανική εταιρεία που κατάφερε να έχει αξία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι άξιζε περίπου 330 δισ. δολάρια την εποχή που πέθανε ο Τζομπς.

fortunegreece