ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Ιάπωνας κροίσος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα – Καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου

18:08 - 21.01.2018

Ιάπωνας Κροίσος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα (χρυσής βίζας) αξιοποιώντας το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσέλκυση ξένων επενδυτών, προκαλώντας αίσθηση σε επιχειρηματικούς κύκλους της Ασίας.

Ο λόγος για τον 48χρονο πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του Ομίλου Trust Ltd, Νομπουγιόσι Φουτζισάουα, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους Ιάπωνες του κόσμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ασιατικά Μ.Μ.Ε. ο Φουτζισάουα πιθανόν να έχει κάνει επενδύσεις στο νησί μας πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήδη έχει ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου από τις αρχές του περασμένου έτους.

Ο λόγος που συζητείται το «άνοιγμα» του στην Κύπρο, έχει να κάνει με δυο παράγοντες. Πρώτον στην Ιαπωνία ένας νόμος υποχρεώνει τους Ιάπωνες με διπλή υπηκοότητα να επιλέξουν μια εκ ων δυο εντός δυο χρόνων. Αν δεν το πράξουν, τότε αυτόματα τους αφαιρείται η ιαπωνική.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τον κύκλο των δραστηριοτήτων του, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι επιχειρηματικές του βλέψεις.

Πάντως, κάποιες εταιρείες που ελέγχει ο Ιάπωνας Κροίσος εξειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών δανείων (Livedoor Credit Co Ltd, Livedoor Services Co, Livedoor Factoring Co Ltd, Kazaka Services). Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Κύπρο, ο καθένας μπορεί να κάνει το συσχετισμό. Ωστόσο, δεν θα ήταν συνετό να υπεισέλθουμε σε τέτοιου είδους αναλύσεις, χωρίς στοιχεία.

Με το όλο θέμα ασχολείται και ευρέως γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα της Ασίας που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, η οποία αναφέρεται γενικότερα στις αλλαγές που κάνει στη ζωή του ο Φουτζισάουα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι πήρε διαζύγιο από την προηγούμενή του γυναίκα και πως παντρεύτηκε την 35χρονη Γιούρι Αϊμπού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φάνης Μακρίδης