ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Χρίστος Ορφανίδης: Βρήκε τις 400.000 ευρώ και πλήρωσε - Η ενδεχόμενη αποφυλάκιση του - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

10:54 - 29.09.2017

Από την περασμένη Τρίτη (26/09) ο επιχειρηματίας Χρίστος Ορφανίδης βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές ως κατάδικος.

Του Φάνη Μακρίδη

Ως γνωστόν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών, αφού κρίθηκε ένοχος σε κατηγορίες που αφορούν την έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Οι επιταγές που είχε εκδώσει στο όνομα της διαφημιστικής εταιρείας Pandora για διαφημιστική καμπάνια και οι προσπάθειές του να αποφύγει να εκπληρώσει το χρέος, αποδείχθηκαν μοιραίες για τον ίδιο…

Καθοριστικό ρόλο στο ύψος της ποινής που του επιβλήθηκε, φαίνεται να διαδραμάτισε το γεγονός ότι εξόφλησε έστω με μεγάλη καθυστέρηση το χρέος του προς την γνωστή διαφημιστική εταιρεία. Βρήκε με λίγα λόγια τις 400.000 ευρώ…

Από την Τρίτη (26/09), πάντως, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που εξέφρασαν τη θέση ότι κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να βολευτεί ο Ορφανίδης και να μην εκτίσει την ποινή του (π.χ. ανηκέστου βλάβης της υγείας του).

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες σχετικές λεπτομέρειες, ορισμένες εκ των οποίων καταγράφονται και στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας…

Κανονικά σε πτέρυγα

Για την ώρα αντιμετωπίστηκε χωρίς κάποια ειδική μεταχείριση. Βρίσκεται κανονικά σε πτέρυγα καταδίκων. Δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι στην περίπτωσή του. Θυμίζουμε ότι ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου βρίσκεται σε ειδική πτέρυγα, καθώς δεν μπορούσε να είναι στον ίδιο χώρο κράτησης με κατάδικους που ο ίδιος είχε στείλει στην φυλακή.

Λόγω ανηκέστου βλάβης

Πράγματι έχει προβλήματα υγείας, αλλά η ηλικία του (67 ετών) σε συνάρτηση με το ύψος της ποινής του (κάθε έτος φυλάκισης εκτίεται σε εννέα μήνες στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα), δεν κάνουν το ενδεχόμενο πρόωρης αποφυλάκισής του, τόσο πιθανό. Εκτός κι αν δοθεί προεδρική χάρη.

Τα προβλήματα υγείας

Εδώ να σημειωθεί ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας και τα πιστοποιητικά που κατέθεσε, είναι τα ακόλουθα:

• Πρόβλημα προστάτη

• Υπέρταση

• Πρόβλημα δεξιού νεφρού

• Πρόβλημα ήπατος

• Όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση και εξετάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση στο μέλλον.

Οι προσωπικές συνθήκες

Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκαν υπόψιν και οι ακόλουθες προσωπικές συνθήκες:

• Νυμφευμένος από το 1982 και πατέρας τριών ενήλικων θυγατέρων.

• Η μια του κόρη είναι φοιτήτρια

• Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του στην Αγγλία δούλεψε σε δυο μεγάλα ελεγκτικά γραφεία του Λονδίνου.

• Το 1981 όταν επέστρεψε στην Κύπρο μαζί με άλλα δυο πρόσωπα ίδρυσε τις υπεραγορές «Metro».

• Το 1987 ίδρυσε την εταιρεία «Ορφανίδης» που έγινε δημόσια το 1999. Η πρώτη υπεραγορά λειτούργησε την ίδια χρονιά στην Λάρνακα κι ακολούθως επεκτάθηκε σε όλη την Κύπρο.

• Η εταιρεία τέθηκε υπό διαχείριση τον Ιανουάριο του 2013, ο ίδιος παύθηκε από τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου και λίγους μήνες μετά η εταιρεία τέθηκε υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

• Υπήρξε μέλος του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, καθώς και μέλος του ΕΒΕ Λάρνακας.