ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρέγκλινγκ: Βελτιώθηκε η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές -Εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

07:51 - 30.10.2019

Την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχει αλλαγή πολιτικής και ότι έχει βελτιωθεί περαιτέρω η πρόσβαση στις αγορές. «Τώρα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε στενή επαφή και σε καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP)», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

Ρέγκλινγκ: Μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ESM η Ελλάδα

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την παρουσία του βιβλίου του ΕSM, «Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM», που είναι μια καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του ESM αλλά και του έργου του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί μεγάλο κομμάτι του βιβλίου, καθώς ήταν μεγάλο κομμάτι και της ιστορίας του ESM. «Η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που εκταμίευσε ο ESM (περισσότερα από 200 δισ. από συνολικά 295 δισ. σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα). Χρειάστηκε τρία προγράμματα ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ένα. Αλλά η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα τον προηγούμενο Αύγουστο και ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές», είπε ο Ρέγκλινγκ, χαρακτηρίζοντας επιτυχή αυτή την έξοδο.