ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

PASCAL Primary School Λευκωσίας - Γνωρίστε τη Διευθύντρια

17:14 - 30.07.2017

Συνέντευξη «γνωριμίας» με το PASCAL Primary School Λευκωσίας και την διευθύντριά του Σταυρούλα Σταυρινού.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την εκπαίδευση;

Η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή επιτυχία για μένα αποτελείται από 5 βασικά συστατικά: κοινωνική και συναισθηματική ευημερία, αυτοπεποίθηση, αφοσίωση και υψηλές φιλοδοξίες. Πιστεύω πως τα συστατικά αυτά λειτουργούν καθοριστικά σε κάθε επιτυχημένη περίπτωση. Ένα πετυχημένο σχολείο φέρει την ευθύνη της ύπαρξης αυτών των συστατικών για κάθε παιδί. Ακούγεται απλό, αλλά ειδωμένο από το πρίσμα του εκπαιδευτικού, προϋποθέτει άριστη κατανόηση της διαδικασίας μάθησης του παιδιού, ενδελεχή γνώση του αντικειμένου και του προγράμματος σπουδών, αλλά ταυτόχρονα εμπειρία και ενσυναίσθηση των ατομικών αναγκών κάθε παιδιού. Στόχος μας είναι η μακροπρόθεσμη ακαδημαϊκή επιτυχία όλων των μαθητών μας, η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή τους πορεία. Πιστεύω πως τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού και ακολούθως τα χρόνια του δημοτικού σχολείου δημιουργούν τη σημαντικότερη υποδομή για την εκπαιδευτική εμπειρία ενός ατόμου. Αν τα θεμέλια είναι σωστά, το εποικοδόμημα θα ακολουθήσει ομαλά!

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας στην εκπαίδευση.

Η εκπαίδευσή μου συνδέεται κυρίως με το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ως παιδί φοίτησα σε σχολείο της Κύπρου και στα 11 μου χρόνια μετοίκησα στην Αγγλία, όπου φοίτησα κατά την τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου. Ακολούθως, συνέχισα τη φοίτησή μου στη Μέση και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό μου ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή. Η σταδιοδρομία μου στη διδακτική ξεκίνησε σε δημόσιο σχολείο και έκτοτε έχω αναλάβει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έργων διδακτικής των Αγγλικών ως Επιπρόσθετης Γλώσσας, προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ηγεσία και διοίκηση ενώ ταυτόχρονα εργάστηκα και για τη σύσταση συνδέσμων με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Ήμουν επίσης εκπαιδευτική σύμβουλος σε 2 τοπικές εκπαιδευτικές αρχές ενώ μου ανατέθηκε από το Τμήμα Παιδείας της Βρετανίας η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για σχολεία. Ο χώρος της εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται από έντονη και απαιτητική εργασία και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκαν εξαιρετικές ευκαιρίες να εμπλουτίσω τη σταδιοδρομία μου με ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δραστηριοτήτων και πεδίων. Αυτή την εμπειρία μου θα καταθέσω με ενθουσιασμό στο PASCAL Primary School.

Ποιο είναι το όραμά σας για το PASCAL Primary School;

Το όραμά μου για το PASCAL Primary School είναι η δημιουργία ενός σχολείου που θα ενσταλάσσει την ώθηση, τη φιλοδοξία και την ακαδημαϊκή επιτυχία για κάθε μαθητή του. Για να το επιτύχουμε, θα διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα νιώθει ασφάλεια, ότι το φροντίζουμε και ότι το νοιαζόμαστε. Το ήθος του PASCAL Primary

School θα διαπνέεται από τις αρχές της φροντίδας, της αυτοπεποίθησης και της εμπνευσμένης μάθησης. Θα παρέχουμε ένα μαθησιακό περιβάλλον που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως του υπόβαθρού τους και θα διεγείρει τα παιδικά μυαλά προς την κατεύθυνση της δια βίου μάθησης και της ακαδημαϊκής επιτυχίας.

Ποιο πρόγραμμα σπουδών θα προσφέρει το PASCAL Primary School στους μαθητές του;

Σκοπεύουμε να προσφέρουμε ένα ειδικά καταρτισμένο συνδυασμό, σταχυολογημένο από τα καλύτερα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών. Ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών του Cambridge Primary για τα κύρια μαθήματα – Μαθηματικά, Αγγλικά και Επιστήμη – που είναι και κατάλληλο και φιλόδοξο για όλα τα παιδιά. Στοχεύουμε επίσης να οικοδομήσουμε πάνω στις δεξιότητες της Γλώσσας που ήδη έχουν οι μαθητές μας, ώστε να αναπτύξουμε νέους με ευχέρεια στις γλώσσες, που θα μπορούν να ανταποκριθούν επάξια στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, προσφέρουμε ένα ειδικά καταρτισμένο πρόγραμμα σπουδών για μαθητές με μητρική γλώσσα την Ελληνική, καθώς το πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στο Κυπριακό Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών, ακριβώς όπως περιγράφεται από το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα παιδιά των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Ελληνική, θα έχουν την ευκαιρία να τη διδαχθούν ως ξένη γλώσσα. Θα παρέχουμε επίσης ένα πλούσιο και ευρύ πρόγραμμα σπουδών για τα μαθήματα της Γεωγραφίας, Ιστορίας, Τέχνης και Σχεδιασμού, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Θρησκειολογίας, όπως αυτά διδάσκονται βάσει του Βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Σπουδών.

Το σχολείο θα προσφέρει εξωσχολικές δραστηριότητες;

Ναι, οπωσδήποτε, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πολλοί γονείς σήμερα χρειάζονται βοήθεια για το παιδί τους όχι μόνο στη φροντίδα του σε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον, αλλά και σε ένα περιβάλλον που θα παρέχει κίνητρα και διασκέδαση. Γι’ αυτό και προσφέρουμε το πακέτο της «παρατεταμένης μέρας», που αποτελείται από την επίλυση της κατ’ οίκον εργασίας και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη, την άθληση και άλλες κοινωνικού τύπου δραστηριότητες. Ενδεικτικά να αναφέρω εργασίες τρισδιάστατων παραγωγών, κεραμική, ζωγραφική και ιχνογραφία, μουσική σύνθεση, μαγειρική, κολάζ και πολλές άλλες διασκεδαστικές εργασίες. Οι αθλητικές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν παιχνίδια που βασίζονται στις δεξιότητες των παιδιών, όπως τένις, καλαθόσφαιρα, softball, ποδόσφαιρο και κολύμβηση. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που στεγαζόμαστε στις ίδιες εγκαταστάσεις με τις σχολές Μέσης Εκπαίδευσης του οργανισμού μας και, επομένως, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες εξειδικευμένων καθηγητών, οι οποίοι θα ηγούνται κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, καθώς και μεγαλύτερων μαθητών. Οι ομάδες των παιδιών θα επιβλέπονται πάντα από μέλη του διδακτικού προσωπικού.

Τι θα πρέπει να αναμένουν οι γονείς για τα παιδιά τους στις πρώτες τάξεις;

Η πρακτική μας για τις πρώτες τάξεις στηρίζεται στο British Early Years Foundation Stage Curriculum, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο κόσμο. Η μάθηση τεκταίνεται μέσω μιας ισορροπημένης προσέγγισης μεταξύ των καθοδηγούμενων

από τον εκπαιδευτικό δραστηριοτήτων και της μάθησης μέσω του παιχνιδιού. Σκοπεύουμε να προσφέρουμε ένα ενθουσιώδες και ζωηρό μαθησιακό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν πώς να αναπτύσσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική και συναισθηματική τους ωριμότητα, αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Ταυτόχρονα, θα αναπτύξουμε τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής, μαθηματικών αλλά και κριτικής σκέψης νωρίς, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή τους. Έχουμε ένα ιδιαίτερα περιεκτικό πρόγραμμα φωνολογίας, στο οποίο όλα τα παιδιά θα μετέχουν καθημερινά, καθώς και ώρες γραφής, ανάγνωσης και μαθηματικών.

Πώς προτίθεστε να δημιουργήσετε δεσμούς μεταξύ των γονέων και του σχολείου;

Πιστεύουμε πως η σχέση μεταξύ σχολείου και γονέων είναι πιθανόν η πιο κρίσιμη στη σχολική ζωή ενός παιδιού. Θεωρούμε τους γονείς εταίρους στην εκπαιδευτική διαδικασία και είναι ευθύνη του σχολείου να εργαστεί με τους γονείς για να παρασχεθεί το καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον, που θα οδηγήσει στη σχολική επιτυχία. Θα έχουμε την πρωτοβουλία στη δημιουργία δεσμών με τους γονείς με τακτικά εργαστήρια γονέων, συναντήσεις και τακτικά δελτία προόδου των μαθητών. Διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση των γονέων για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί, όσο «μικρό» ή «μεγάλο» κι αν φαίνεται τη δεδομένη στιγμή. Η επικοινωνία μεταξύ γονέων και σχολείου καθίσταται αποτελεσματική όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Πώς θα διασφαλίσετε την κατάκτηση υψηλών ακαδημαϊκών προτύπων στο PASCAL Primary School;

Αρχή μας είναι πως κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις αν του δοθούν οι σωστές ευκαιρίες και το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον. Ο Αϊνστάιν εκδιωχνόταν από την τάξη καθώς ήταν ρηξικέλευθος και ανενεργός! Στο κατάλληλο περιβάλλον, διακρίθηκε και έγινε ένας από τους πιο θαυμαστούς διανοούμενους όλων των εποχών!

Διασφαλίζουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι μαθητές μας να αναλαμβάνουν ρίσκα κα να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Παρέχουμε επίσης ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης. Καταγράφουμε συστηματικά την πρόοδο κάθε παιδιού, διασφαλίζοντας ότι αυτή βρίσκεται τουλάχιστον, στο αναμενόμενο για την ηλικία του επίπεδο, αν και επιδιώκουμε το μέγιστο. Αν διαπιστωθούν κενά στη μάθηση, θα παράσχουμε άμεσα διορθωτικά προγράμματα, ώστε τα παιδιά μας να ανακτήσουν το προσδοκώμενο επίπεδο μάθησης.

Η ποιοτική μάθηση είναι στο επίκεντρο όσων συμβαίνουν στο PASCAL Primary School. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά έχουν έμφυτη τη δυνατότητα της μάθησης. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες, στο κατάλληλο περιβάλλον και στον κατάλληλο χρόνο!