ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χούρικαν: «Η Τράπεζα Κύπρου εξετάζει συνεχώς δέκα με δώδεκα διαφορετικούς τρόπους για μείωση των ΜΕΔ»

06:09 - 31.05.2017

Η Τράπεζα Κύπρου εξετάζει συνεχώς δέκα με δώδεκα διαφορετικούς τρόπους για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω αναδιάρθρωσης, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Είπε ακόμη ότι εξετάζεται επίσης εάν μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός πώλησης των ακινήτων που διαθέτει η τράπεζα.
 
Ανέφερε ότι δουλειά του είναι η τράπεζα να καταγράφει αυτά τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται μέσω των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, τα οποία παρουσίασαν οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα πραγματικής μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσον υπάρχουν τρόποι μεταξύ άλλων να πακετοποιήσουμε και να πουλήσουμε μερικές από τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, να επιταχύνουμε την πώληση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η τράπεζα.
 
Ο κ. Χούρικαν είπε ότι υπάρχει σειρά πραγμάτων που εξετάζουμε για να δούμε αν μπορούμε ή όχι να επιταχύνουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει στην τράπεζα, σημειώνοντας ότι δουλειά μας είναι να εξετάζουμε τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά μας και να τους μειώνουμε.
 
Η δουλειά μας είναι να οδηγήσουμε χαμηλότερα τα ΜΕΔ σε ένα επίπεδο που είναι φυσιολογικό, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε ακόμα» στο φυσιολογικό επίπεδο έστω και αν τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά 22% του κυπριακού ΑΕΠ από την αρχή του 2014.
 
Θα ήθελα να καταδείξω στην αγορά ότι αυτό που κάνουμε είναι στην πραγματικότητα να αναζητούμε άλλες πραγματικές δυνατότητες να αυξήσουμε το ρυθμό σε αυτό που ήδη κάνουμε, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι «δουλειά μας είναι να επαναφέρουμε την τράπεζα σε κανονικά επίπεδα» ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει και να εξυπηρετήσει την οικονομία.
 
Αναφορικά με την πώληση δανείων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χούρικαν είπε ότι τα έχουμε πουλήσει και δεν ζητούμε συγγνώμη για την πώλησή τους, διότι αυτή η πώληση έχει νόημα για τους μετόχους μας και για τη μείωση του κινδύνου για την τράπεζα.
 
Αναφορικά με το κατά πόσο η νομοθεσία είναι βοηθητική, ο κ. Χούρικαν είπε ότι αυτό που έχουμε σήμερα μας επιτρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα ήθελε σίγουρα να μπορεί να κάνει πιο γρήγορα την δουλειά του.

Από ΚΥΠΕ