ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Maurice Sehnaoui: «Δεν υπάρχει κακή απάντηση για το φυσικό αέριο» - Νέα τραπεζικά δεδομένα για την Κύπρο «φέρνει» η AstroBank

07:44 - 10.04.2017

Σε τρεις κατευθύνσεις στον τραπεζικό τομέα θα επικεντρωθεί η νέα τράπεζα της Κύπρου, «AstroBank».

Ο μεγαλομέτοχος της AstroBank, πρώην Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, Maurice Sehnaoui, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ανέφερε πως η τράπεζα θα επικεντρωθεί και θα εξελιχθεί στην τραπεζική ιδιωτών, στην τραπεζική επιχειρήσεων και σε μια καινοτόμα κατεύθυνση, για τα κυπριακά δεδομένα, την επενδυτική τραπεζική.

«Στην επενδυτική τραπεζική κάθεσαι στην καρέκλα του πελάτη, σκέπτεσαι τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του, εξετάζεις τα δεδομένα και βλέπεις αν ένα σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Βλέπεις, δηλαδή, πέρα από τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Είναι μια άλλη προσέγγιση για χορήγηση δανεισμού, με μεγάλη προμήθεια για την τράπεζα γιατί η τράπεζα δημιουργεί ένα εξειδικευμένο προϊόν για τον πελάτη. Και συνήθως μιλάμε για μεγάλα σχέδια, όχι για μικρές χορηγήσεις», ανέφερε στην εφημερίδα και στον συνάδελφο Γιάννη Σεϊτανίδη, ο Λιβανέζος τραπεζίτης. 

Κληθείς να σχολιάσει το ενεργειακό σκηνικό της Κύπρου, καθώς διατέλεσε υπουργός Ενέργειας στον Λίβανο, ο κύριος Sehnaoui, ανέφερε πως δεν υπάρχει κατ’ ανάγκην μια κακή απάντηση όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Όπως εξηγεί ο Sehnaoui, στην περίπτωση που τα αποθέματα φυσικού αερίου, που βρεθούν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), είναι μικρά τότε θα καλύπτουν τις ανάγκες των Κύπριων πολιτών, χωρίς να αγοράζονται καύσιμα ή αέριο από το εξωτερικό.

Από την άλλη αν τα αποθέματα είναι μεσαίου μεγέθους ή εξαιρετικά μεγάλα, τότε είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για την αξιοποίησή τους, χωρίς την πολιτική αβεβαιότητα. 

Όπως ανέφερε ο κύριος Sehnaoui, οι πολιτικές προκλήσεις στην χώρα είναι πάρα πολλές. Με την λύση όμως του κυπριακού προβλήματος θα υπάρχει η δυνατότητα να υπογραφούν καλύτερες συμφωνίες με τις εταιρείες καθώς δεν θα υπάρχει ο «πολιτικός κίνδυνος».

Ο κύριος Sehnaoui, εξηγεί πως μια εταιρεία «ποντάρει» και ρισκάρει με τις επενδύσεις της καθώς επενδύουν πάνω στην πιθανότητα να υπάρχει να βρεθούν νέα αποθέματα, αλλά όταν μπροστά τους υπάρχει και πολιτική αστάθεια, τότε προσφέρουν το χαμηλότερο τίμημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Maurice Sehnaoui, συμμετέχει και στην τράπεζα USB ενώ παράλληλα εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου.