ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Theo Pafitis: Έτοιμος για επενδύσεις σε κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις

05:11 - 09.05.2016

Την ανάγκη σύστασης μιας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζών και των επιχειρηματιών, προκειμένου να προωθηθεί το τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) στην Κύπρο, υποδεικνύει ο ομογενής και γνωστός επιχειρηματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Θεόδωρος (Theo) Παφίτης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επενδύσει σε κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το ΚΥΠΕ μίλησε με τον κ. Παφίτη με αφορμή την κάθοδό του στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει το πρόγραμμα IDEA που ιδρύθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και το Cyprus International Institute of Management.

Μερικά χρόνια μετά τη φούσκα των ακινήτων, την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και την παραλίγο χρεοκοπία της οικονομίας, η Κύπρος στοχεύει να διαφοροποιήσει το οικονομικό της μοντέλο, προκειμένου να οδηγηθεί σε μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα μπορούσε ο τομέας των νευφυών επιχειρήσεων, με την ταχεία ανάπτυξη που τις χαρακτηρίζει, να δώσει την απαιτούμενη ώθηση δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας;

Απαντώντας, ο κ. Παφίτης δίνει δύο στοιχεία: Το 50% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ενώ το 50% των θέσεων εργασίας οφείλεται στις ΜΜΕ, λέει.

«Απλά σκεφτείτε τη διαφορά που θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο από ένα ζωηρό τομέα νεοφυών επιχειρήσεων. Ακόμα και αν μια εταιρεία εργοδοτεί δύο τρία ή τέσσερα πρόσωπα συνεισφέροντας στο ΑΕΠ, αυτό θα έκανε τεράστια διαφορά», σημειώνει.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει έτοιμος να επενδύσει σε τέτοιες επιχειρήσεις.

«Μιλούσα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κύπρο εδώ και χρόνια», δηλώνει ο κ. Παφίτης, ένας Κύπριος, που από τη Λεμεσό βρέθηκε στο Λονδίνο και από βοηθός που σέρβιρε τσάι σε ένα ασφαλιστικό γραφείο, έγινε σήμερα είναι ένας πολυεκατομμυριούχος, μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου.

«Πρέπει να υπάρξει μια μορφή τριμερούς συνεργασίας που να περιλαμβάνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις», υπογραμμίζει ο κ. Παφίτης, σημειώνοντας πως αν όλα τα μέρη καταφέρουν να συντονιστούν θα μπορούσε να δημιουργηθεί «κάτι πολύ ισχυρό».

O κ. Παφίτης συμμετείχε σε οκτώ κύκλους της εκπομπής του BBC, Dragon`s Den, στην οποία φιλόδοξα νεαρά πρόσωπα παρουσίαζαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ένα πάνελ επιχειρηματιών (τους δράκους) από τους οποίους ζητούσαν να επενδύσουν παίρνοντας ως τίμημα ένα μερίδιο της εταιρείας.

Ως προς το ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας για μια επιτυχημένη start up, ο κ. Παφίτης είναι σαφής. Οι άνθρωποι, διότι, όπως λέει, «μια καλή ιδέα με ένα μέτριο άνθρωπο δεν θα πετύχει, αντίθετα μια μέτρια ιδέα με ένα άνθρωπο που είναι πάνω του μετρίου έχει καλύτερες πιθανότητες να πετύχει».

«Συνεπώς όταν κοιτάς τις νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κοιτάξεις πολύ προσεκτικά τα άτομα που θα στηρίξεις και θα χρηματοδοτήσεις, διότι πολύ απλά δεν θα κάνεις εσύ τη δουλειά γι` αυτούς», συμπληρώνει.

Ο κ. Παφίτης είναι επίσης ξεκάθαρος στις συμβουλές στους επίδοξους νέους επιχειρηματίες. «Κάντε καλά την προεργασία σας, κάνετε και εξετάστε κριτικά το επιχειρηματικό πλάνο σας», λέει και προσθέτει ότι η καλή γνώση του τομέα στον οποίο επιθυμεί κανείς να δραστηριοποιηθεί είναι αυτή τη πλάστιγγα των πιθανοτήτων υπέρ του.

Λιγότερος φόρτος για τις start ups

Ο κ. Παφίτης τονίζει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων. Κρατικές χορηγίες, ιδιωτικές χορηγίες, φθηνός δανεισμός, συμβουλές (mentoring), φορολογικά κίνητρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρέπει να τους παραχωρηθεί μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο εργοδοτούν κόσμο, τον τρόπο καταβολής της φορολογίας, ή τα επιδόματα. Όλα αυτά είναι καλά συστατικά για να καταστήσουν μια νεοφυή επιχείρηση πετυχημένη».

Το πρόγραμμα IDEA (Innovate.Develop.Excel.Accomplish) ιδρύθηκε το Μάιο του 2015 από την Τράπεζα Κύπρου και το CIIM. Πρόκειται ένα νέο χώρο υποστήριξης νεοσύστατων καινοτόμων επιχειρήσεων που προσφέρει δωρεάν στέγαση, στήριξη, εκπαίδευση και συμβουλές με σκοπό να καταστούν αυτόνομα βιώσιμες στην αγορά. Στόχος του IDEA είναι να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις τους να αναπτυχθούν, να ενισχύσει και να στηρίξει το επιχειρηματικό πνεύμα και την κουλτούρα της επιχειρηματικής καινοτομίας στην Κύπρο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας στην Κύπρο.