ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΣΕΡΙ: Καταγγελία για δυο Δημ. Συμβούλους – «Αρνούνταν να εγκρίνουν άδεια καθ΄ όλα νόμιμης βιομηχανικής μονάδας, γιατί δεν είχαν πάρει γραμμή…» – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

15:40 - 07.08.2017

Την έκπληξή του για την ανεξήγητη -όπως την χαρακτήρισε- στάση δυο συγκεκριμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τσερίου εξέφρασε ο διευθυντής της μονάδας επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων «Medwaste Treatment».

Ο Γιώργος Βούβακος για τον οποίο και ο λόγος, με δηλώσεις του στο BusinessNews αναφέρθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους Ευτύχιο Παπαμιχαήλ και Χριστάκη Ττοφή Δημητρίου, οι οποίοι βάσει των όσων μας ανέφερε, «επέλεξαν να παρεμποδίσουν με σθένος τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας της οποίας είναι διευθυντής, διοχετεύοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες που δεν αληθεύουν».

 

«Αρνούνταν να εγκρίνουν την άδεια οικοδομής, αναφέροντας πως δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη» ανέφερε αρχικά ο κ. Βούβακος.

Και πρόσθεσε: «Η άδεια οικοδομής εγκρίθηκε τελικά, αλλά μέχρι να γίνει αυτό έφεραν ακατανόητες ενστάσεις. Πέραν από το γεγονός ότι η άδεια οικοδομής την οποία καλούνταν να εγκρίνουν, δεν έχει καμία σχέση με την περιβαλλοντική μελέτη, τα όσα υποστήριζαν ήταν αναληθή».

Ο κ. Βούβακος, εξήγησε την πιο πάνω αναφορά του, λέγοντας τα ακόλουθα: «Το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη για την μονάδα μας. Μάλιστα, την είχε αναρτήσει στην επίσημή του ιστοσελίδα. Προηγουμένως και συγκεκριμένα περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 είχε γίνει δημόσια ακρόαση για την περιβαλλοντική μελέτη. Εκεί, συμμετείχε ο Δήμος Τσερίου και κανείς δεν έφερε ένσταση. Επιπλέον, να αναφέρω ότι τον Μάιο του 2017 λήφθηκε η τελική απόφαση αδειοδότησης από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική μελέτη που είχαμε υποβάλει εγκρίθηκε παμψηφεί».

Ο Διευθυντής της «Medwaste Treatment», πρόσθεσε: «Μέσα στον φάκελο με το αίτημα για άδεια οικοδομής που κλήθηκαν να εξετάσουν σε συνεδρία τους τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τσερίου, υπήρχε και έγγραφο που πιστοποιούσε ότι είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Με μεγάλη μας λύπη, ωστόσο, είδαμε τους δυο δημοτικούς συμβούλους να τοποθετούνται δημοσίως και να κάνουν λόγο για πιέσεις από πλευράς μας και άλλα γεγονότα που δεν σχετίζονται με την υπόθεση. Μιλούσαν για ζωικά απόβλητα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της μονάδας μας, η οποία διαχειρίζεται ιατρικά απόβλητα. Τίποτα από τα όσα υποστήριξαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


«Τι λόγους είχαν να προσπαθούν να απορρίψουν την άδεια οικοδομής;» ρωτήσαμε τον κ. Βούβακο, για να μας απαντήσει ως ακολούθως: «Μας κατήγγειλαν πως οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υποστηρίξει πως δεν προχωρούσαν σε έγκριση της άδειας οικοδομής, γιατί περίμεναν να πάρουν γραμμή από το κόμμα τους. Δεν θέλω να πιστεύω κάτι τέτοιο. Ούτε μπορώ να το υιοθετήσω γιατί δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως το κόμμα τους ήθελε να σταθεί εμπόδιο. Για μας το θέμα δεν είναι κομματικό. Για τους δικούς τους λόγους αποφάσισαν να προφασιστούν προσκόμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παραμένει πραγματικά μυστήριο…».

Ο κ. Βούβακος κατέληξε λέγοντας: «Δυστυχώς, κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι μετά το 2013 η ανάγκη για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι μεγαλύτερη. Η μονάδα μας προσφέρει οικονομική στήριξη σε οικογένειες και γενικότερα στηρίζει την κυπριακή οικονομία. Μάλιστα ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, είχε τιμήσει με την παρουσία του τα εγκαίνια της μονάδας και τα είχε τονίσει όλα αυτά στην ομιλία του. Ακόμη, η μονάδα μας σπάει ένα μονοπώλιο που υπήρχε στον τομέα των ιατρικών αποβλήτων κι αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τα ταμεία του κράτους. O Γενικός Ελεγκτής σε ετήσια έκθεσή του είχε τονίσει ότι στην περίπτωση των ιατρικών αποβλήτων επιβάλλεται να μην υπάρχει μονοπώλιο. Επιπλέον, στην βιομηχανική μας μονάδα επένδυσε ξένος επιχειρηματίας, ενώ πρόκειται για περιβαλλοντική μονάδα σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας. Κάποιοι όμως δεν θέλουν να τα αναγνωρίζουν και στέκονται εμπόδιο στην ευημερία του τόπου, για τους δικούς τους λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε».