ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΚ: Διοικητικά πρόστιμα €400.000 και αποκλεισμός στελεχών της εταιρείας CommexFX

06:48 - 09.06.2017

Διοικητικά πρόστιμα ύψους €400.000 επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε επτά στελέχη της Επενδυτικής Εταιρείας CommexFX, αποκλείοντας ταυτόχρονα τρία στελέχη της εταιρείας από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΚ, οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της διετούς διερεύνησης σε ελλείψεις της συγκεκριμένης εταιρείας, που παρέχει διαδικτυακά επενδυτικές υπηρεσίες συναλλάγματος (forex).

Η ΕΚΚ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους €400.000 ως ακολούθως: Στους Αμπντέλ Ραχμάν Αλιμάρι (€200.000), μέτοχο και διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, Μοχάμπ Μοχάμεντ Ταγκιάν Ραντούν (€50.000), αρμόδιο πρόσωπο και διαχειριστή πλατφορμών της ΕΠΕΥ με την οποία συνεργαζόταν η εταιρεία, Αμρ Τζαμάλ Μοχάμεντ Χεντάουι (€50.000) αρμόδιο πρόσωπο διαχειριστή της πλατφόρμας ΜΤ4, Σταύρο Χατζηγιαννακό (€45.000), εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο, Αναστάσιο Γιαπανή (€15.000) εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο, Σάββα Ρήγα (€20.000) εσωτερικό ελεγκτή και Βλαδίμηρο Γερμανό (€20.000) οικονομικό διευθυντή.

Παράλληλα, η ΕΚΚ επέβαλε ποινές απαγόρευσης άσκησης  επαγγελματικής δραστηριότητας σχετικής με το χρηματοοικονομικό τομέα για περίοδο δέκα χρόνων στον Αλιμάρι και για περίοδο πέντε χρόνων στους Ραντούν και Χεντάουι.

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε ότι η CommexFX έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη σχετική νομοθεσία για προστασία των επενδυτών, προσθέτοντας πως τα διοικητικά πρόστιμα και ο αποκλεισμός τριών στελεχών εταιρείας ολοκληρώνουν μια διετή διερεύνηση των ελλείψεων της εταιρείας.

Συμπλήρωσε ότι η πρόθεση του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών τον Μάιο του 2017, θα διασφαλίσει τη γρήγορη αποκατάσταση των χρημάτων των πελατών μέχρι και €20,000 έκαστος σύμφωνα με τη δέσμευση της ΚΕΚ για περιορισμό της βλάβης των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επιβολή διοικητικών προστίμων ακολουθεί την επιβολή διοικητικής ποινής ύψους €250.000 στην ίδια την εταιρεία και την ανάκληση της άδειας της εταιρείας τον Ιούλιο του 2015.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως η ΕΚΚ παρέπεμψε την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για εξέταση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από μέρους του κ. Αλιμάρι για την παροχή ψευδών ή/και παραπλανητικών πληροφοριών και την εξαπάτηση και υπεξαίρεση χρημάτων των πελατών της εταιρείας.

Από ΚΥΠΕ