ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τα φτωχά επιχειρήματα της κυβέρνησης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα -Δεν ρωτάμε και τον Στυλιανίδη;

10:08 - 09.09.2020

Όταν ως κυβέρνηση ελέγχεσαι για ένα πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με δικό σου στέλεχος ‘μπάζει’, τότε δεν έχεις παρά να δεχθείς τον έλεγχο και να τηρήσεις εποικοδομητική στάση με στόχο να αποκατασταθούν τα ατοπήματα. Είτε αυτός ο έλεγχος ασκείται από δημοσιογράφους, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από αρμόδια όργανα/σώματα του κράτους.

 

Του Φάνη Μακρίδη

Βέβαια, στο νησιωτικό μας κράτος, όπου η διαφθορά εξελίσσεται σε αρετή (βλέπετε, τα ήθη αλλάζουν), η κριτική απαγορεύεται και πρέπει να αντιμετωπίζεται με φτωχά (επιεικής ο χαρακτηρισμός) επιχειρήματα.

Ακούσαμε, λοιπόν, ότι το θέμα ανέδειξε ο Al Jazeera εξυπηρετώντας τα σχέδια των Τούρκων. Μας τονίστηκε ότι το εν λόγω ειδησεογραφικό δίκτυο εδρεύει στο Κατάρ, το οποίο έχει φιλοτουρκική στάση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Το ερώτημα που αιωρείται μετά τις δηλώσεις του Νουρή - Γιατί είχαμε υπογράψει συμβόλαιο με το φιλοτουρκικό Κατάρ;

Κατ΄ αρχάς, αν σύμφωνα με την νυν κυβέρνηση το Κατάρ είναι φιλοτουρκικό, τότε γιατί το βάλαμε στα πόδια μας και με βούλα; Όπως είχε σημειώσει στις 26/08/2020 το ThemaOnline, τον Απρίλιο του 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Qatar Petroleum για εξερεύνηση και καταμερισμό παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ…

Πέραν τούτου, όμως, το θέμα με τα διαβατήρια είναι καλά γνωστό και εμπεδωμένο σε όλους μας. Γνωρίζουμε όχι μόνο ότι το πρόγραμμα μπάζει από παντού, αλλά και ότι απ΄ αυτή τη δουλειά κάποιοι συμπατριώτες μας έβγαλαν πολύ χρήμα.

Πάμε και στην τεκμηρίωση: Στις 19 Ιουλίου του 2017 κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωνε στην ιστοσελίδα μας τις καταγγελίες περί κυκλώματος σε σχέση με πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων. Στο εν λόγω κύκλωμα φέρονται να συμμετείχαν νομικοί μεγάλων δικηγορικών γραφείων αλλά και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εν λόγω καταγγελίες ανέφεραν πως συγκεκριμένα γνωστά δικηγορικά γραφεία αναλάμβαναν μαζικά πελάτες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα και να διεκπεραίωναν τις υποθέσεις αυτές με σκανδαλώδη ευκολία. Οι σχετικές αιτήσεις των συγκεκριμένων νομικών φιρμών φέρονταν να εγκρίνονταν σε χρόνο ρεκόρ, σε βάρος άλλων που ήταν εκτός «σύμπραξης». Οι ίδιες καταγγελίες έκαναν λόγο για τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με όσους συμμετείχαν -έστω και ως μεσάζοντες- να αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όλα αυτά μας τα επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Πολιτείας, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι οι καταγγελίες ήταν εις γνώσιν και της Αστυνομίας Κύπρου…

Και φυσικά το Reuters (είναι κι αυτό φιλοτουρκικό;) από τον Οκτώβριο του 2019 φρόντισε να κάνει γνωστό το θέμα με τα μέλη της οικογένειας και τους συμμάχους του μακροχρόνιου πρωθυπουργού της Καμπότζης, Χουν Σεν, που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα το 2016 και το 2017. Τότε το ζήτημα πήρε διαστάσεις σε όλη την ασιατική ήπειρο και όχι μόνο (τελικά το Al Jazeera ήρθε... τριτοτέταρτο).

Η Κυριακάτικη τοποθέτηση της κυβέρνησης, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στην αντιπολίτευση για να μην συνεισφέρει στην προσπάθεια για αποδόμηση του Προγράμματος, μόνο από σοβαρότητα δεν χαρακτηρίζεται. Σε ένα σοβαρό κράτος οι κυβερνώντες από την πρώτη στιγμή θα φρόντιζαν να βελτιώσουν το πρόγραμμα και θα ήταν δεκτικοί στην όποια κριτική. Έτσι, θα καταλάγιαζαν και οι σε βάρος τους αντιδράσεις. Με το να απαντούν με… φτωχά επιχειρήματα, 'πετυχαίνουν' να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο.

Με όλα αυτά, το μυαλό μας πάει αναπόφευκτα στον Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο παραδόξως περιθωριοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρώτος πολίτης είχε αποφασίσει να μην επαναδιορίσει τον Στυλιανίδη στη θέση του Επιτρόπου της Ε.Ε. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον γνωστό Ελλαδίτη αρθρογράφο Γιώργο Λακόπουλο, «…όχι μόνο αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επιτρόπους όλων των εποχών, αλλά και ήταν βέβαιο ότι στη νέα σύνθεση της Επιτροπής θα εξασφάλιζε μια σημαντική επιτυχία για την Κύπρο: ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Ίσως και θέση αντιπροέδρου». Ο Λακόπουλος, που έχει θητεύσει σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Ελλάδας, σημείωνε σχετικά: «Αυτή η εθνικά επιζήμια για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα στάση (σ.σ. αναφέρεται στην απόφαση Αναστασιάδη να ‘κόψει’ τον Στυλιανίδη), αποδίδεται στην επίμονη άρνηση του Στυλιανίδη να προσφέρει κάλυψη στο σκάνδαλο με τις «χρυσές βίζες» που δίνει ακόμη και σε ύποπτα πρόσωπα το κυπριακό κράτος και έχει εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό σκάνδαλο».