ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η γενιά της εξ αποστάσεως εργασίας: Μια νέα εποχή στο εργασιακό περιβάλλον

08:17 - 25.06.2020

Η κρίση του Covid-19 επέφερε πολλές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα έθεσε τη βάση για νέους και βελτιωμένους τρόπους, συστήματα και διαδικασίες στο εργασιακό περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι χάρη στην τεχνολογία η δυνατότητα της εξ αποστάσεως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί εργοδότες ήταν σκεπτικοί για την αποτελεσματικότητά της και άλλοι δεν το θεωρούσαν καν επιλογή. Η καραντίνα και τα lockdowns σε όλο το κόσμο επέβαλαν ένα νέο status quo, δίνοντας στις εταιρίες δύο επιλογές: να υιοθετήσουν την εξ αποστάσεως εργασία για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή να υποστούν μεγάλες απώλειες.

Της Aleksandra Sulimko*

Με τη χαλάρωση των μέτρων, η Κύπρος επιστρέφει σιγά σιγά σε μια μορφή «κανονικότητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία του Covid-19, το 80% των υπαλλήλων της TheSoul Publishing, η οποία εδρεύει στη Λεμεσό, ήδη εργάζονταν εξ αποστάσεως από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική για εμάς τα τελευταία χρόνια. Ως εταιρία τεχνολογίας που συνεχώς εξελίσσεται, αντιληφθήκαμε και καθιερώσαμε από πολύ νωρίς ένα ανεξάρτητο εργασιακό περιβάλλον, επιτρέποντας έτσι στους εργαζομένους μας να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους από όπου κι αν βρίσκονται. Τώρα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας στα μέλη της ομάδας μας συνεχή πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων αυτο-εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Έχουμε εντοπίσει πολλά θετικά που απορρέουν από την εξ αποστάσεως εργασία, όπως η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα εργαζόμενο. Επιπλέον παρατηρείται η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, την καλλιέργεια καλύτερης εργασιακής ηθικής και το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Η φιλοσοφία της TheSoul Publishing για την εξ αποστάσεως εργασία, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Οι σύγχρονες διαδικασίες μας,  μας έχουν επιτρέψει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ροή των εργασιών μας. Αναμένουμε ότι η τάση της εξ αποστάσεως εργασίας θα αρχίσει να υιοθετείται ως μόνιμη εταιρική πολιτική, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Εκτός από την εξοικονόμηση στα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας, η εξ αποστάσεως εργασία διευρύνει την αναζήτηση και απόκτηση ταλαντούχου και ικανού εργασιακού δυναμικού ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής – αξιοποιώντας τις ικανότητες κάθε μέλους της ομάδας από όπου κι αν βρίσκεται. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εξ αποστάσεως εργασία επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να απασχολούνται στον τομέα που τους ενδιαφέρει, να μην χάνουν αχρείαστο χρόνο σε συναντήσεις και να γίνονται συνεχώς καλύτεροι αναπτύσσοντας τις δεξιότητες τους.

Η φιλοσοφία αυτή, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εταιρίες και για όλους τους κλάδους. Αυτό που συνιστούμε είναι το management team να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επαναξιολογήσει τις διαδικασίες και τις μεθόδους εργασίας καθώς και το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει, με τρόπο που να προωθεί τη συνεργασία και τη καινοτομία. Επίσης, σημαντική είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού και ουσιαστικού δεσμού μεταξύ των μελών της ομάδας και του management ο οποίος θα έχει ως βάση την εμπιστοσύνη και το σεβασμό, αφού οι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι με την εργασία τους όταν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους εμπιστεύονται. Οι εταιρίες, πρέπει επίσης να παρέχουν στους εργαζομένους αυτά που χρειάζονται έτσι ώστε να δουλεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους, να βρουν τα τεχνολογικά εργαλεία που τους ταιριάζουν ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους και να επενδύσουν στην μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Στη TheSoul Publishing, οι έμπειροι managers μας συνεργάζονται στενά με τις ομάδες τους προσφέροντας εξ αποστάσεως υποστήριξη και ενθάρρυνση – ενισχύοντας παράλληλα περεταίρω την εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας δημιουργικής γραφής, αφηγητών, βιντεογράφων και animators που βρίσκονται σε όλο το κόσμο.

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, μια ολόκληρη γενιά πλέον γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε, αρκεί να έχει στη διάθεσή της ένα laptop και Wi-Fi. Αυτή η γενιά λοιπόν, έχει δοκιμάσει και έχει αποδείξει ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι αποτελεσματική, αφού δεν βλέπει κανένα φυσικό ή τεχνολογικό όριο, πέρα από αυτό που οι ίδιοι οι εργοδότες θέτουν.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα: ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος μετά την πανδημία του Covid-19. Η γενιά που εργάζεται εξ αποστάσεως είναι εδώ και εξελίσσεται σύμφωνα με τη νέα «κανονικότητα». Αφού έχουμε ήδη δει την επιτυχία από πρώτο χέρι και έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητα, οι εταιρίες που θα επιλέξουν να προσαρμοστούν στο νέο status quo, θα είναι αυτές που θα ανακάμψουν γρήγορα, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να πετύχουν.

Από epihirimatiki.com​