ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ζητώ αναδιάρθρωση του… ενοικίου μου!

09:35 - 04.06.2019

Μην πάρεις και όρκο ότι άφησες πίσω την κρίση, την απώλεια εισοδήματος και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι πολλά.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Η συσσώρευση πολλών σπιτιών, διαμερισμάτων και άλλης ακίνητης περιουσίας δανειοληπτών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ναι μεν θα ρίξει τις τιμές, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα και καλό για την οικονομική ευμάρεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάρρευση της οικονομίας ήρθε με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Το πάθημα μας έγινε μάθημα… ελπίζω. Ότι είναι κακό για τις τράπεζες τις περισσότερες φορές μεταφράζεται ως κακός οιωνός και για την οικονομία.

Λόγω της πληθώρας οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν. Άρα μειωμένο θα είναι και το χρήμα που θα μπει στα ταμεία των τραπεζών. Ναι μεν περισσότεροι πολίτες - απ’ ότι σήμερα - θα μπορούν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, ωστόσο ταυτόχρονα υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα «γονατίσουν» με τα ενοίκια που καλούνται να πληρώνουν.

Αναδιαρθρώσεις δανείων, Σχέδιο Εστία και άλλες τόσες λύσεις για δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που ποτέ δεν έφταιξαν; Που ποτέ δεν χρεώθηκαν ποσά που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν; Που αν και οι ίδιοι είχαν όνειρο το δικό τους σπίτι στο τέλος της ημέρας πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά για το διαμέρισμα κάποιου άλλου, που ενδεχομένως το δάνειο για το συγκεκριμένο να έχει τύχει αναδιάρθρωσης λόγω «αδυναμίας» αποπληρωμής του από τον ιδιοκτήτη.

Καλά τα σχέδια για τους δανειολήπτες. Καλά τα μέτρα για αποφυγή της κατάρρευσης, αλλά κάποια στιγμή ετούτο το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει και για τους υπόλοιπους πολίτες του.

Ναι. Σίγουρα να βοηθηθεί όλος ο κόσμος. Και αυτοί που φταίνε, αλλά και αυτοί που απλά υπομένουν τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος… Αυτούς τους τελευταίους ξεχάσαμε!

Ξέρετε. Αυτούς που όχι απλά πληρώνουν αμαρτίες αλλωνών, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να πληρώνουν ενοίκια που ισοδυναμούν με τη δόση δανείου για το δικό τους σπίτι που όμως ποτέ δεν θα έχουν…