ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Σύνοδος για το Brexit

14:57 - 26.11.2018

Η επικύρωση της Συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και η υιοθέτηση της πολιτικής διακήρυξης για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε σηματοδοτεί το τέλος μιας 18μηνης περίπου περιόδου εντατικών και σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μερών και την απαρχή μιας ακόμη πιο σκληρής περιόδου.

*Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι σημαντικές, ειδικά όσον αφορά στην προσπάθεια της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να πείσει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο την Βουλή των Κοινοτήτων αλλά και κατ' επέκταση των λαό για το ορθό της Συμφωνίας και για το κατά πόσον αυτή ανταποκρίνεται στην λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου 2016, με ένα οριακό αποτελέσμα.

Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ένωσης παρουσιάστηκαν ενωμένοι,  κάτι που διαφαίνεται μέσα από το γεγονός ότι η επικύρωση της Συμφωνίας για το Brexit έγινε σε 45 μόνο λεπτά. Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισαν το ότι αυτή η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί δεν επιδέχεται καμίας επαναδιαπραγματεύσης, αλλαγής ή τροποποίησης και είναι η μόνη που θα μπορούσε να συνομολογηθεί υπό τις περιστάσεις, εκμηδενίζοντας έτσι τις φωνές εντός του Ηνωμένου Βασιλείου που καλούν για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας και δίνοντας ισχυρά όπλα στην κα. Μέι για να πείσει την αντιπολίτευση αλλά και το δικό της κόμμα ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να συνομολογηθεί. 

Φυσικά ο δρόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολος. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβίου η Συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αντίθετων φωνών που ακούγονται τόσο από τους Εργατικούς αλλά και από το κυβερνών κόμμα των Συντηριτικών και το Βόρειο-Ιρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κας Μέι, ενώ ταυτόχρονα έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και απο το SNP της Σκωτίας. Αριθμητικά η πιθανότητα έγκρισης της Συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ ακόμα και αν η Συμφωνία εγκριθεί, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί ξανά σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τον Δεκέμβριο αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2019. 

Η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας αλλά και το τελικό κείμενο έφεραν στο προσκήνιο θέματα που δεν ήταν στην ατζέντα του δημοψηφισμάτος για το Brexit και τα οποία αναδείχθηκαν σε μείζονα ζητήματα πρόσφατα τα οποία εν πάσει περιπτώσει δεν φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα των συνόρων της Βορείου Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το καθεστώς του Γιβραλτάρ και η αλιεία στις θάλασσες της Μεγάλης Βρετανίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, αν και η Συμφωνία αφορά αποκλειστικά και μόνο την μεταβατική περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 οπόταν και θα αποχωρήσει οριστικά το Ηνωμένο Βασίλειο, το γεγονός παραμένει ότι η διαπραγμάτευση για την μετέπειτα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη αρχίσει, ενώ αμφιβολίες υπάρχουν για τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.