ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πετρελαιοδεξαμενές: Δεν κινδυνεύουν μόνο οι πολίτες της Λάρνακας, αλλά και οι Εταιρείες και το Κράτος

12:19 - 13.04.2018

Ο πρώην Βουλευτής και προπονητής ποδοσφαίρου, Ανδρέας Μουσκάλλης, αρθρογραφεί σχετικά με την απομάκρυνση των Εταιρειών Πετρελαίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λάρνακας.

 

Γράφει ο Ανδρέας Μουσκάλλης,*

*πρώην βουλευτής και προπονητής ποδοσφαίρου

Απαίτηση πολλών χρόνων των πολιτών της Λάρνακας και της ευρύτερης περιοχής ήταν και είναι, η απομάκρυνση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων των Εταιρειών Πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης .

Μετά την Τούρκικη εισβολή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη πόλη, καθώς και η φυσιολογική ανάπτυξη της Λάρνακας, οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται κυριολεκτικά εντός των οικιστικών περιοχών της πόλης. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, η ίδια η πόλη και οι γύρω περιοχές, αντιμετωπίζουν καθημερινά θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και λόγω οπτικής οχληρίας και καθαρού περιβάλλοντος.

Το τελευταίο επεισόδιο με την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στα διυλιστήρια Λάρνακας, κτύπησε καμπάνα αφύπνισης, προβληματισμού και δράσης. Και μάλιστα γρήγορων δράσεων, με αποφασιστικότητα και πυγμή από όλους τους εμπλεκομένους, κυρίως από το κράτος και τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών πρέπει άμεσα να συνεργασθούν για την γρηγορότερη μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους.

Ως σύγχρονοι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τις τεράστιες επιπτώσεις στις εταιρείες τους, και στα ίδια τα στελέχη τους από ένα πιθανό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις τους; Δεν γνωρίζουν ότι τα στελέχη, οι ιδιοκτήτες, τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών είναι υποψήφιοι για την φυλακή σε περίπτωση ατυχήματος; Δεν γνωρίζουν ότι η οικονομική καταστροφή για τις εταιρείες τους θα είναι καταλυτική για την περαιτέρω πορεία τους; Δεν γνωρίζει το κράτος, η κυβέρνηση τις επιπτώσεις από πιθανό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών;

Οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών,  εκφράζοντας έντονα τις ανησυχίες τους, έθεσαν το θέμα της μετακίνησης των επικίνδυνων αυτών εγκαταστάσεων ως εξέχουσα προτεραιότητα τους.

Κατά την άποψη μου, κάθε μέρα που περνά κινδυνεύουν οι κάτοικοι μιας πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ριψοκινδυνεύουν με πλήρη οικονομική καταστροφή οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως επιχειρήσεις, ριψοκινδυνεύουν με βαριές τιμωρίες οι ιδιοκτήτες, διοικητικά συμβούλια και στελέχη των εταιρειών και ριψοκινδυνεύει το κράτος, η κυβέρνηση ως ο προστάτης του λαού με απερίγραπτες συνέπειες.

Ας μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, όπως τεράστια είναι και η ευθύνη όλων.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, το συντομότερο δυνατό, να γίνει δυνατή η μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων πετρελαίου και γκαζιού.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας, εργάζονται μεθοδικά και μελετημένα, για την προώθηση των δίκαιων θέσεων τους, μέσα από ένα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης, του Δήμου Λάρνακας και των εταιρειών που εμπορεύονται πετρελαϊκά προϊόντα.

Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και οι πολίτες της Λάρνακας επικροτούν τις ενέργειες, πρωτοβουλίες και αποφάσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο οδικός χάρτης μέσα από το μνημόνιο αυτό, θα οδηγήσει την γρηγορότερη μετακίνηση των εγκαταστάσεων, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται και συμφωνείται τέτοια επίσημη και δραστική δέσμευση από όλους τους εμπλεκομένους.