ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντίθεση στην ελευθεροποίηση του Διεθνούς Εμπορίου

10:51 - 04.07.2016

Από πολιτικούς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος κα. Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν στο Αννόβερο της Γερμανίας, σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμφωνία για ελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (γνωστής ως ΤΤΙΡ ή Transatlantic Trade and Investment Partnership) συμφώνησαν όπως η συμφωνία αυτή συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα. Οι αξιωματούχοι που ενέχονται στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής όμως πιστεύουν ότι η συμπλήρωση της συμφωνίας αυτής πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι δύσκολη. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις θέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για σημαντικά θέματα. Παράλληλα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. οι πολιτικοί δεν είναι βοηθητικοί.  Η κα. Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων λόγω του ότι μια τέτοια συμφωνία θα είναι βοηθητική στο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ειδικά στην Γερμανία. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι, αν και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συμπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, εντούτοις θα χρειαστεί μια μακρά περίοδος για τις χώρες να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙΡ άρχισαν τον Ιούλιο του 2013 και τον περασμένο Απρίλιο διεξήχθη στη Νέα Υόρκη ο 13ος γύρος  διαπραγματεύσεων, ενώ η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι βραδεία. Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι μεταξύ τους οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι. Κατά το 2015, η συνολική αξία του εμπορίου σε προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκε στα ΗΠΑ$1,3 τρις, ενώ οι ΗΠΑ εισήγαγαν ΗΠΑ$100 δις περισσότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες από την Ε.Ε. παρά από την Κίνα. 

 

Η άλλη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και άλλων δέκα χωρών του Ειρηνικού (γνωστή ως ΤΡΡ ή Trans-Pacific Partnership) που έχει συμπληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο αντιμετωπίζει προβλήματα και ενστάσεις στο Κογκρέσο, ενώ ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, αντιτίθεται στη συμφωνία αυτή. Η υποψήφια των δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον έχει και αυτή εκφράσει σκεπτικισμό για τη συμφωνία αυτή, παρόλο που η ιδία υποστήριζε ένθερμα τη συμφωνία αυτή όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρεται ότι  ο κ. Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς 45% στα κινέζικα προϊόντα και 35% στα μεξικανικά προϊόντα. Έτσι η κα. Χίλαρι Κλίντον αντέδρασε δηλώνοντας ότι δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει ένας ότι μια προεδρία από τον κ. Τραμπ θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και εμπορικό πόλεμο.

Στην Ε.Ε. υπάρχουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στους δρόμους, ειδικά στο Αννόβερο, εναντίον της συμφωνίας ΤΤΙΡ. Παράλληλα, οι πολιτικοί στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία αυτή. Και τούτο γιατί το 2017 θα διεξαχθούν γενικές εκλογές τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. Αναφέρεται ειδικά ότι ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου, κ. Μαθίας Φεκλ επανέλαβε τις απειλές του να αποσυρθεί από τις συνομιλίες.

Ειδικά όσον αφορά την Ε.Ε. για την ΤΤΙΡ υπάρχουν διαφωνίες στην πρόνοια που θα επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Ε.Ε. να υποβάλλουν τις διαφορές τους σε ειδικά διαιτητικά πάνελ  και έτσι να παρακάμπτουν τα εθνικά δικαστήρια. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για να επιλαμβάνεται  ενστάσεις για τις επενδύσεις, όπως και τη σύσταση Αναθεωρητικής Αρχής. 

Αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους της συμφωνίας ΤΤΙΡ είναι και η ελευθεροποίηση του εμπορίου στις υπηρεσίες όπως είναι το τραπεζικό σύστημα, οι μεταφορές και η ψηφιακή μουσική. Αλλά μετά από αιτήματα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει για πάνω από 200 κατηγορίες υπηρεσιών να εξαιρεθούν από τη συμφωνία αυτή. Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι ασφαλώς η γεωργία για την οποία αναμένονται μακρές συζητήσεις αφού υπάρχουν πολλές διαφωνίες τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ. Ισχυρές ομάδες πιέσεως και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού καταβάλλουν προσπάθειες να προστατεύσουν την εγχώρια αγορά, είτε με την αύξηση δασμών είτε με κανονισμούς. Υπάρχουν διαφωνίες είτε για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τη χρήση  αντιβιοτικών και ορμονών στο  βοδινό κρέας ή ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή από την οποία  προέρχεται το προϊόν.  Ειδικά  όμως η Γαλλία είναι η πιο σκεπτικιστική για την ΤΤΙΡ  λόγω φόβων ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να παραβλάψει τον γεωργικό της τομέα και να μειώσει την αξία των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύουν τα γαλλικά κρασιά, τυριά και κρέατα.  Αντίθετα, η Βρετανία και η Ιταλία είναι ένθερμοι υποστηρικτές της συμφωνίας αυτής. 

Έτσι ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δώσει ώθηση στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής πήγε στο Παρίσι και μίλησε στους δημάρχους. Ο κ. Γιούνκερ κατέβαλε προσπάθειες να επαναβεβαιώσει ότι η ΤΤΙΡ δεν θα επηρεάσει τα συμφέροντα της Ε.Ε. και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσουν σε όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους γεωργούς χωρίς να παραβλάψουν τα πρότυπα. Αντίθετα, όμως ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε τις δικές του διαβεβαιώσεις στην έναρξη του Κέντρου Κρασιού στο Bordeaux, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θυσιαστούν τα συμφέροντα της Γαλλίας για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Επίσης, στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ.  Σίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την Καγκελάριο, κ. Μέρκελ για τον ενθουσιασμό της για τη συμπλήρωση της ΤΤΙΡ κατά το 2016. Έτσι ο κ. Γιούνκερ απογοητευμένος από την αρνητική στάση που έχουν πάρει οι σοσιαλιστές στη Γερμανία και η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα 28 κράτη – μέλη να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευση τους για τη συμφωνία αυτή κατά τη διάσκεψη κορυφής τον Ιούλιο. 

Αναφέρεται ότι μετά από επτά χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων η συμφωνία για ελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε.  δεν έχει  ακόμη επικυρωθεί από τις χώρες της Ε.Ε. και το ευρωκοινοβούλιο. Για τη συμφωνία αυτή υπάρχουν ενστάσεις από τη Ρουμανία, αφού ο Καναδάς ζητά θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Ρουμάνους, ενώ υπάρχουν επίσης και ενστάσεις από τους κατοίκους της περιοχής Wallonia του Βελγίου οι οποίοι ανησυχούν ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να υποσκάπτουν τα ντόπια πρότυπα για τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον. 

Αναφέρεται επίσης ότι οι Γερμανοί ακτιβιστές προτίθενται να αποταθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά. Και τούτο γιατί, όπως υποστηρίζουν, η συμφωνία είναι αντίθετη προς το γερμανικό σύνταγμα, το κράτος δικαίου και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με την αύξηση στην αντίθεση της συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.  αν και οι ηγέτες της ομάδας της G7 στην πρόσφατη συνάντηση τους στην Ιαπωνία υποσχέθηκαν να την συμπληρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και του Καναδά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν μιαν ``προσωρινή εφαρμογή’’ της συμφωνίας κατά το φθινόπωρο. Και τούτο γιατί, όπως πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν οι ευρωσκεπτικιστές δούνε τη συμφωνία αυτή εφαρμοζόμενη μερικοί από τους φόβους τους θα αντιμετωπιστούν και θα υπάρχει μια ομαλή προοπτική για την αποδοχή  της συμφωνίας.

ΕΝΘΕΤΑ
Ο κ. Γιούνκερ κατέβαλε προσπάθειες να επαναβεβαιώσει ότι η ΤΤΙΡ δεν θα επηρεάσει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι μεταξύ τους οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι.

Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και άλλων δέκα χωρών του Ειρηνικού (γνωστή ως ΤΡΡ) που έχει συμπληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο αντιμετωπίζει προβλήματα και ενστάσεις στο Κογκρέσο.