ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ιστορία και οι δράσεις της FIABCI στην Κύπρο και τον κόσμο

07:44 - 14.05.2016

“FIABCI” είναι το Γαλλικό ακρωνύμιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1948 και είναι ένας Παγκόσμιος Οργανισμός που δέχεται στους κόλπους του όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το φάσμα της Κτηματικής Βιομηχανίας και το δίκτυο της εκτίνεται σε 60 διαφορετικά κράτη όπου υπάρχουν τοπικά τμήματα με πέραν των 1,5 εκατομμυρίων τακτικών και συνδεδεμένων μελών. 


Σκοπό της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIABCI,  είναι να παρέχει πρόσβαση και ευκαιρίες για τους επαγγελματίες ακίνητων που ενδιαφέρονται για την απόκτηση γνώσεων , την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διεθνών επιχειρήσεων.


FIABCI είναι η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση του κλάδου ακινήτων στον κόσμο και κατέχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο στα Ηνωμένα Έθνη, την διεθνή τράπεζα και τον CEPI, μέσου των οποίων συμμετέχει σε προγράμματα σχεδιασμού και υλοποίησης που αφορούν τον σχεδιασμό των πόλεων μας και της βιομηχανίας γενικότερα, όπως International Ethics coalition – IPMS- Doing business – Urban city planning, smart cities program  κτλ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μέλη της FIABCI Κύπρου ο Επίτιμος Πρόεδρος κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του ΔΣ της κύριος Ιωάννης Αντωνίου  κατέχουν συμβουλευτική θέση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά 20 μέλη της FIABCI Κύπρου μετείχαν στην έρευνα της διεθνούς τράπεζας για κατάταξη των χωρών στη λίστα «Doing Business». 


Η FIABCI αναπτύσσει επίσης μεγάλη επιχειρηματική δράση σε όλες τις περιοχές του πλανήτη χαρακτηριστικά  αναφέρω τις φετινές δράσεις: 


•    Urban Thinkers Campus FIABCI Investors Summit  Dubai 10-11 January 2016 UN-Habitat 
•    FIABCI Business meetings Brussels 14th Jan - 16th Jan
•    MIPIM Canes  15th Mar - 18th Mar
•    FIABCI World Congress 21-26 May Panama 
•    MIPIM UK 19-21 October 2016 London 
•    MIPIM Asia 29-30 November 2016 Hong Kong 


Στην Κύπρο η FIABCI διατηρεί τμήμα από το 1984 και έχει ως κύρια μέλη της τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, το Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου και το Κυπριακό Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων.  Ενώ ως ακαδημαϊκά μέλη της είναι το Πανεπιστήμιο Νεάπολης στη Πάφο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  Επενδύοντας στην συνεχή εκπαίδευση και έχοντας ως στόχο την άριστη κατάρτιση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο.

Η FIABCI σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά της μέλη, προσφέρει διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία που έχουν σχέση με τη βιομηχανία Ακινήτων καθώς επίσης και επαγγελματικά διπλώματα όπως το διεθνούς κύρους  FIABCI Inernational Real Estate Consultants Designation (FIREC).  Επιπλέων και πάντα με την στήριξη τόσο των κυριών μελών της όσο και με τα ακαδημαϊκά της μέλη οργανώνει σειρά από μονοήμερα εργαστήρια και ομιλίες ψηλού ενδιαφέροντος για την ενημέρωση των μελών της και των επαγγελματιών Ακίνητης ιδιοκτησίας γενικότερα.  


Η FIABCI Κύπρου αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα διεθνώς και στελέχη της συμμετέχουν σε πολλές επιτροπές και συμβούλια της FIABCI International.  Απόδειξη αυτής της δυναμικής εμπλοκής, αλλά και της αναγνώρισης της από τη διεθνή Ομοσπονδία, ήταν η διοργάνωση στην Κύπρο, του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου το 1998, ενώ το 2011, του Παγκόσμιου Κογκρέσου της FIABCI όπου πήραν μέρος πέραν των 850 συνέδρων από όλο το κόσμο.  Επίσης μέλη της μετέχουν στις επιτροπές διακυβέρνησης της ομοσπονδία στο Παρίσι και δύο εξ αυτών ο κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο κύριος Τάσος Σταύρου, έλαβαν την ανώτατη τιμητική διάκριση FIABCI MEDAL για την προσφορά τους.


Μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια και άλλες διοργανώσεις της FIABCI, τα μέλη της FIABCI Κύπρου έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για το κυπριακό πρόβλημα, αναδεικνύοντας πρωτίστως το θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο.


Για να γίνει κάποιος μέλος της θα πρέπει να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις επαγγελματισμού και ηθικής πρακτικής έτσι να αντανακλά το επίπεδο των λυπών μελών.

Έτσι και στην Κύπρο για να γίνει κάποιος επαγγελματίας μέλος θα πρέπει με επιστολή να αιτηθεί μέσω του εκτελεστικού γραμματέα που στεγάζεται στο ΚΕΒΕ και αφού διευθετηθεί συνέντευξη να τύχει έγκρισης από το ΔΣ της ομοσπονδίας.