ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Online Marketing Trends για το 2016

18:04 - 14.04.2016

Το online marketing & advertising αναπτύσσεται πλέον πάρα πολύ γρήγορα. Κάθε χρόνο, εμφανίζονται νέες τεχνολογίες, νέα μηχανήματα, αλλά και οι αντιδράσεις των internet users αλλάζουν. 

Για να μπορέσει κάποια εταιρεία να έχει μια επιτυχημένη στρατηγική online marketing, είναι αναγκαίο πρώτα απ’ όλα, τα αρμόδια άτομα της να είναι διαρκώς ενήμερα για κάθε νέα επιλογή που θα τους προσφέρει καλύτερο ROI. Αυτοί που παρακολουθούν, γνωρίζουν, αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν την επόμενη μεγάλη εξέλιξη, έχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, μπαίνοντας σε νέες αγορές και κερδίζοντας με την εξειδίκευση τους. Στον αντίποδα, οι περισσότερες εταιρείες που καθυστερούν να κάνουν το προοδευτικό βήμα, και σίγουρα χάνουν την πλήρη απόδοση σε βάθος. 

Το πρώτο τετράμηνο του 2016 ξεκίνησε και μας έδειξε τις νεες τάσεις του Online Marketing και προς τα πού κατευθύνεται.

Τα Videos. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ως μόδα στο internet, μέχρι σήμερα. Απλώς υπήρχε. Φέτος όμως, είναι ξεκάθαρο ότι το video κυριαρχεί. Ads, advertorials, content, teasers, όλα σε videos. Όλα στο internet. Αυτό συνέβη απότομα, όταν οι περισσότερες πλατφόρμες επικοινωνίας προσέφεραν την video επιλογή, σχεδόν ταυτόχρονα. Facebook, Google, Ad Networks, Websites κ.τ.λ. προσέφεραν κάποια video επιλογή στους χρήστες και στους διαφημιζομένους. Και το boom, δεν άργησε να έρθει!

Και το δεύτερο trend στο online marketing, το mobile usage ήταν κάτι που αναμενόταν αλλά κέρδιζε σταδιακά μερίδιο ως τις αρχές του 2016, όταν ξαφνικά τα ποσοστά εκτινάχθηκαν. H επισκεψιμότητα στα websites ξαφνικά, ξεπέρασε κατά πολύ το 50% του συνολικού αριθμού επισκέψεων. Στην απότομη άνοδο, βοήθησε πολύ η απόφαση της Google στο τέλος του 2015, να προωθεί περισσότερο στο search της, τα websites που είναι mobile – friendly. Σίγουρα τα desktop versions δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά ήδη φαίνεται πως η βασική μέθοδος χρήσης internet θα είναι το mobile. Και οι διαρκώς όλο και πιο ανεπτυγμένες συσκευές τηλεφώνου ή tablet, βοηθούν σ’αυτό. 

Για το υπόλοιπο του 2016, νέες τάσεις του digital marketing φαίνονται πως είναι η σειρά τους πάρουν το μερίδιο τους στην ιστορία της ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα trends που ετοιμάζονται είναι το IoT (Internet of things), το programmatic advertising, η χρησιμοποίηση του Virtual Reality, και κυρίως τα Big Data. Αλλά το σημαντικότερο όλων, ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω ιδεών και τεχνολογιών, σε μία ενιαία πλατφόρμα.

Οι ρυθμός ανάπτυξης πλέον του online κόσμου είναι από μήνα σε μήνα ή και από εβδομάδα σε εβδομάδα, γι’ αυτό αναμένονται νέες πρωτοποριακές ιδέες και επιλογές να εμφανιστούν μέσα στο 2016. Big Data όμως, παραμένει να είναι το πρώτο.

Νικόλας Μιλάνος
Digital Consultant
At  Digital THINKERS